2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

John Lukács a Mindentudás Egyetemén

2005. október 21. 14:13

A csaknem 60 éve az Egyesült Államokban élő történészprofesszor előadása a címben foglalt Állam, nemzet, nép történeti fogalmak változó jelentéseit és a nekik megfeleltethető valós társadalmi tények egymáshoz való viszonyát vizsgálja - elsősorban a 19-20. századi magyar történelem összefüggésében.

Korábban


John Lukacs: Egy nagy korszak végén

Az idei könyvhétre jelentette meg az Európa Könyvkiadó John Lukacs, a világszerte elismert magyar származású amerikai történész Egy nagy korszak végén című könyvét. A kötetben egy olyan konzervatív gondolkodónak a történelemről és a modernitásról vallott nézetei olvashatók, akik jószerivel az egész 20. századot átélte.

Korunk egyik legismertebb történésze Magyarországon született 1924-ben. 1945 után az USA-ba emigrált, s ott csinál karriert. 1947-1994 között a Chestnut Hill College történelem tanszékén tanít, 1974-ig tanszékvezető. Vendégprofesszorként tanított a Columbián, Princetonban és a John Hopkinson, valamint az ELTE-n és a Közép-európai Egyetemen (CEU) is tart előadásokat. Több mint 20 könyvet írt, a legtöbbet több nyelvre, így magyarra is lefordították. Fő kutatási területe a II. világháború története. Számos történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált.
Vannak szerencsés országok, ahol a nép, nemzet, állam valamilyen egysége sok évszázada kiformálódott már, Közép- és Kelet-Európában azonban ez nem így történt. Mindez a nemzetállam függetlenségével kapcsolatban táplált illúziókhoz és nemzetek, nemzetiségek, népek közötti súlyos konfliktusokhoz vezetett. A politikai nemzet nem mindig fogta át azt, amit népnek nevezünk: a modern nemzet koncepciója mindinkább a nyelv és a kultúra közösségét jelenti.

A magyar társadalom különösen sikeresnek bizonyult különféle idegen ajkú népcsoportok (németek, zsidók) asszimilálásában. 1945 óta nemzet és nép egyre inkább szinonim fogalmakká válnak és a tendencia folytatódik: az Európai Unió keretei között a magyar önérzet és öntudat egészséges fejlődése egyre szükségesebb hajtóerővé válik a társadalom számára.

Az előadás helye és időpontja: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2005. október 24., 19:30.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár