2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Perzsa szobrocskát találtak Prága közelében

2005. szeptember 14. 10:40

Cseh archeológusok Prága közelében olyan népvándorlás-kori régészeti leletre bukkantak, amely páratlannak számít egész Csehország területén.

Anahita-ábrázolás Iránban
David Danícek régész a termékenység iráni istennőjét, Anahitát ábrázoló, tíz centiméteres szobrocskát ugyanazon a helyen találta, ahol korábban egy, a népvándorlás korából (i. sz. 4-5. század) való temetkezési hely került elő a föld alól. A szobrocska Danícek szerint egy régi kereskedelmi útvonalon, vagy a római birodalom északi határán folyó katonai tevékenység nyomán kerülhetett mostani helyére.

A gipszkőből készült szobrocska, amely valószínűleg egy törzsi vezetőé lehetett, "egy arany kapoccsal díszített, hosszú zöld köpenyt és valószínűleg arany nyakláncot viselő viselő, ülő, vagy guggoló nőt formáz, aki arcát valamilyen könyv vagy kódex, esetleg két összeérő elefántcsont lap mögé rejti. A nyilvánvalóan pecsétnyomónak készült kis szobor alsó részét erotikus motívum díszíti" - írta le a leletet egy másik cseh archeológus, Petr Charvat.

Megítélése szerint a nőalak a termékenység iráni istennőjét, Anahitát ábrázolja, aki az ősi Irán késői időszakában, a Szászánidák korában (az i.sz. 226 és 633 közötti időszakban) nagyon népszerű volt, alakját számos más régészeti leletből is ismerik a kutatók.

Cseh területen ez az első ilyen lelet, hozzá hasonlók eddig csak a Rajna-vidékről kerültek elő, ahol archeológusok egy ugyanabból a korból származó, fegyverekkel és ékszerekkel teli sírhelyet tártak fel.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár