2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új könyv Marlowe haláláról

2005. szeptember 2. 14:00

Egy angol kutató szerint I. Erzsébet korának híres drámaíróját és költőjét legfőbb patrónusa, Thomas Walsingham parancsára gyilkolták meg.

Kocsmai verekedésből politikai merénylet

A Leeds-i Egyetem professzora, Park Honan olyan dokumentumokra bukkant levéltári kutatásai során, melyek azt bizonyítják, hogy Marlowe gyilkosa az az Ingram Frizer volt, akit korábban Walsingham szolgájaként ismertek, és aki a merénylet elkövetése után Walsingham feleségétől egy komoly birtoktestet kapott.

A gyilkosság után Frizert eredetileg őrizetbe vették, majd perbe fogták. Ekkor azonban uralkodói kegyelmet és bocsánatot kapott, ugyanis a hivatalos vizsgálat azt bizonyította be, hogy Marlowe halálát egy szerencsétlenül végződött kocsmai verekedés okozta 1593 májusában. Honan szerint viszont az ateistaként ismert, és eretnekségért korábban letartóztatott Marlowe fenyegetést jelentett Walsingham udvari pozíciójára, mert nyíltan ellenezte minden lépését, így minél hamarabb meg kellett szabadulni tőle.

Walsingham Erzsébet halála után I. Jakab trónigényét támogatta, amiért aztán bőkezűen meg is jutalmazták. Frizer az eset után Walsingham feleségének üzletkötője lett, és bőséges profitált munkaadója udvarbeli kapcsolataiból is. Honan könyve, a Marlowe: Poet & Spy októberben jelenik meg az Oxford University Press gondozásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár