2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis malária végzett Nagy Sándorral

2005. augusztus 16. 13:30

Egy brit történész szerint az emberiség történelmének egyik legnagyobb hadvezérét egy végzetes szúnyogcsípés ölte meg.

A hódító a Múlt-koron

Nagy Sándor és a parányi vírus
Nagy Sándor, a züllött globalizátor
Nagy Sándor elfeledett birodalma
Nagy Sándor sírja nyomában
Nagy Sándor: a hellenisztikus birodalom ura
Nagy Sándor: a történelem legnagyobb hadvezére
Nagy Sándor ifjúsága és trónra lépése
A témában több könyvet is jegyző, és Nagy Sándor-szakértőként is elismert Andrew Chungg szerint új bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a macedón hadvezér mégis maláriában halt meg, melyet két héttel Babilonba való hazatérése előtt kapott el. Chungg bizonyítékai egy olyan útinaplón alapulnak, melyet a király egyik legközelebbi segítője írt. A kritikus történészek azonban régóta megkérdőjelezik a forrás szavahihetőségét és hitelességét, mert szerintük az több mű kései összekovácsolásából és meghamisításából született. Chungg viszont hisz az eredetiségében, és most több olyan "pontos egybeesést" talált, melyek a malária-elméleten túl bizonyítják a forrás szavahihetőségét is.

A forrásul szolgáló napló szerzője erythreai Diognetosz volt, aki Alexandrosz kíséretében a bejárt földek feltérképezéséért volt felelős. A napló egyik részlete leírást ad Sándor utolsó napjairól, leírva a tüneteket, melyek szinte teljesen megegyeznek a malária szimptómáival. "Ha elfogadjuk a napló leírását Nagy Sándor két hét alatt bekövetkező haláláról, akkor a továbbiakban nagyon nehéz elhinni a mérgezési-teóriákat" - mondta Chungg, aki eredményeit az Ancient History Bulletin következő számában teszi majd közzé.

"Tudjuk, hogy a malária lappangási ideje 9 és 14 nap közé tehető, és tudjuk, hogy halála előtt két héttel Nagy Sándor a Babilont övező ártereken hajózott. Az lehet tehát a legbiztosabb, hogy itt fertőződött meg, mert a történelemben - egész napjainkig - az emberek ilyen helyeken kapják el a maláriát". Ezt az elméletet Chungg szerint egy második forrás is megerősíti: olünthoszi Efipposz munkája ugyanis szintén megemlíti ezt a hajózást. Efipposz Egyiptomban kezdett Nagy Sándor mellett szolgálni, majd később lenyűgöző könyvet írt haláláról. Chungg szerint ez az egybeesés is azt mutatja, hogy az általa használt napló nem lehet hamisítvány: Efipposz naplója ugyanis a negyedik század vége után már ismeretlen volt.

Nagy Sándor i.e. 323 nyarán hunyt el Babilonban, és tavaly film készült az életéről, illetve több olyan könyv is megjelent róla, mely megmérgezését állította a középpontba. Az egyik szerint törvénytelen féltestvére és tábornoka, Ptolemaiosz mérgeztette meg, míg a másik szerint felesége, Roxána volt a tettes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár