2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul hazánk legrégebbi, még ma is működő víztornya

2005. július 26. 11:00

A szegedi Szent István tér 1,2 milliárd forintos összköltségvetésű rehabilitációs programjának első ütemeként megújul a téren található víztorony, amely hazánk első, még ma is működő ilyen jellegű vasbeton építménye. A műemlék felújításáról szóló kivitelezési szerződést csütörtökön írták alá a Tisza parti városban.

Szeged szabad királyi város 1903-ban hirdetett pályázatot egy ezer köbméteres víztorony felépítésére, melyet Zielinszki Szilárd építészmérnök terve nyert el, aki egyedüliként vélte vasbetonszerkezettel megoldhatónak a feladatot. A döntéshozók igen nagy bátorsága kellett ahhoz, hogy e pályamű mellett döntsenek, hiszen ekkoriban Magyarországon még nem üzemelt vasbeton víztorony.

Az építészmérnök mind a víztorony tartórendszerét, mind a tárolómedencét vasbeton szerkezettel oldotta meg: az ezer köbméteres vasbeton hengert - az akkor újszerűnek számító anyagból készült - oszlopokból és gerendákból álló forgásszimmetrikus rúdszerkezet tartja. Ekkora műtárgy tervezéséhez és segítőtársak is kellettek: az épület szecessziós homlokzatát Korb Flóris tervezte, a kivitelezést pedig Freund Henrik és fiai építő vállalkozók végezték.

A 110 ezer korona költségű beruházáshoz a város nem rendelkezett elegendő önerővel, ezért hosszúlejáratú bankkölcsönnel teremtették meg a munkálatokhoz szükséges pénzügyi feltételeket. Az építéshez szükséges engedélyeket 1903. december 15-én adták ki, s egy év múlva a víztorony már el is készült. A pályázat elnyerésétől a torony elkészültéig mindössze másfél év telt el, amely az akkori kivitelezési lehetőségeket és körülményeket figyelembe véve önmagában is óriási teljesítmény.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár