2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták a Savaria mozaik újabb darabjait

2005. június 16. 12:21

A Savaria mozaik újabb darabjait tárták fel Szombathelyen, amikor a főtéri felújítás okán, a közművek cseréjéhez szükséges földmunkákat végezték - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Sosztarits Ottó, a Savaria Múzeum régésze, az ásatás vezetője.

A kiásott leletek elmondása szerint nem jelentettek meglepetést, hiszen azok jelentős részét már 1960-ban megtalálták, majd pedig visszatemették. Szavai szerint akkor is és ma is egy-egy vészhelyzetet sikerült a régészeknek elhárítaniuk, míg 45 évvel ezelőtt a telefonkábel fektetése, ma a víz- és gázvezeték cseréje miatt kellett a leletek pontos helyét meghatározniuk.

A feltárásnak köszönhetően a beruházó és kivitelező is belátta, hogy nyomvonal korrekciót kell végrehajtani, de egyelőre nincs lehetőség arra, hogy a mozaik padlóburkolatot teljes egészében feltárják és bemutassák - mondta Sosztarits Ottó, és hozzátette: érdemes is talán várni, amíg az utódok már korszerűbb technikával tudnak kutatni, s addigra talán anyagilag is jobb lehetőségek kínálkoznak majd a bemutatásra.

A szakemberek szerint a legalább 70-80 méter hosszú, oszlopos, mozaikkal díszített épület Savaria városközpontjában, a fórum déli oldalán helyezkedett el és feltehetőleg valamilyen középület volt.

Szombathely mai, megújuló főterén, mint egyfajta "természetes bemutatóteremben" valószínűleg egészen ősz elejéig láthatóak lesznek a római kori, feltehetően a III-IV századból származó mozaikdarabok, ezt követően azonban a megfelelő állagvédelem és szakszerű takarás után visszatemetik azokat.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár