2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Chile 1937-ben eladta volna a Húsvét-szigetet a náciknak

2018. augusztus 3. 13:13 MTI

A chilei amerikai tengerészeti attasé 1937. június 8-i jelentésében arról számolt be, hogy az akkori chilei kormány a szigetet az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Japánnak és Németországnak is felajánlotta megvételre.

Húsvét-sziget

Az El País című spanyol lap számolt be Mario Amorós chilei történész-újságíró munkájának eredményeiről. Az újságíró Fischer Ferenc magyar történész, a chilei hadtörténet szakértője által a német külügyminisztérium archívumában talált dokumentum alapján kezdte kutatását. Fischer Ferenc már 2011-ben beszámolt olyan titkos megbeszélésekről, amelyek az Arturo Alessandri vezette egykori konzervatív chilei kormány és a Hitler-rezsim chilei nagykövete között zajlottak le 1935 és 1939 között.

Amorós új dokumentumokra bukkant, amelyek a tervezett adásvételről közelebbi információkkal szolgálnak. A chilei amerikai tengerészeti attasé 1937. június 8-i jelentésében például arról számolt be, hogy Alessandri a szigetet az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Japánnak és Németországnak is eladásra kínálta. Eddig csak az Egyesült Államokkal és Japánnal folytatott tárgyalások voltak ismertek.

Bár az eladási ár meglehetősen alacsony volt – 1930-as információk szerint csupán egymillió dollár –, végül egyik ország sem élt az ajánlattal. Amorós csak a brit elutasítás okára talált utalásokat. „Visszaléptek a vásárlástól, mert úgy vélték, a sziget értéke – haditengerészeti szempontból – csekély volt” – fejtette ki.

A ma az UNESCO világörökségi listáján szereplő szigetcsoport akkoriban chilei szempontból is értéktelen volt. Chilének, amelyet meglehetősen súlyosan érintett az 1930-as évek gazdasági válsága és a nyersanyagkereslet csökkenése, devizára volt szüksége hadereje modernizálásához. Az a veszély fenyegetett, hogy egy Peru, Bolívia és Argentína alkotta esetleges szövetség Chile ellen fordul – mondta el Amorós az El Paísnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár