2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Caligula hajójának a 2. világháború idején ellopott mozaikját kapta vissza Olaszország

2017. október 24. 15:45 MTI

Visszaadta az Egyesült Államok Olaszországnak a Caligula császár egyik hajójának hídját fedő mozaikot, amelyet a második világháború után loptak el - jelentette be pénteken Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A márványból, porfirit és antigonit kőzetekből készült római kori mozaik Caligula császár (Kr. u. 12-41) egyik hajóját díszítette, a járművet az 1930-as években a Róma közeli Nemi tóban találták meg. A műkincset az olaszországi római kori hajók múzeumából lopták el a második világháború után, majd egy magángyűjteményben bukkant fel. Az olasz rendőrség hosszas nyomozása után találták meg egy New Yorkban élő olasz nő gyűjteményében, és a New York-i ügyészség lefoglalta.

„Az Egyesült Államok ma visszaadott Olaszországnak számos régészeti műkincset, amelyek törvénytelen ásatások vagy lopások nyomán kerültek ki az országból” - hangoztatta a tárcavezető New York-i sajtótájékoztatóján. A visszaadott műkincsek között van egy több mint kétezer éves váza, amely a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményét gazdagította, valamint két amfora a Kr. e 4. és 5. századból. A vázát illegális ásatáson találták Puglia térségében. Római korai érméket, könyveket és kéziratokat is visszakapott Olaszország az Egyesült Államoktól.

Caligula két hajót építtetett magának, amelyek még az első században elsüllyedtek. 1930-ban a Nemi tavat lecsapolták, akkor találták meg mindkét hajó maradványait. Az egyik hajó 73 méter hosszú és 25 méter széles, a kisebbik 71 méter hosszú és 20 méter széles volt. A két hajó számára építették a római kori hajók múzeumát. Áprilisban Caligula császár egy feltételezett harmadik hajójának keresését kezdték meg a Nemi tóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár