2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Buffalo Bill, a törökverő Hunyadi és a Don-kanyar pokla – Ezek voltak a hét legizgalmasabb írásai

2022. január 15. 21:10 Múlt-kor

Az elmúlt hét során is számos izgalmas írással próbáltunk kedveskedni olvasóinknak. Halálának évfordulóján felidéztük a Vadnyugat fenegyerekének, Buffalo Billnek kalandos életét, végig követtük Hunyadi János legendás téli hadjáratát, megemlékeztünk a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájáról, feltártuk Litvánia Szovjetuniótól való elszakadásának részleteit, végül megismerkedtünk az életmentő úszóbajnok Savars Karapetjannal. 

Hunyadi és Európa

A „hosszú hadjárat” annak a politikai-katonai fordulatnak volt első jelentősebb eseménye, amely Hunyadi János 1441-es színre lépésével kezdődött Magyarországon. Az erdélyi vajda (és számos más) tisztség birtokában Hunyadi szinte egyik napról a másikra a fiatal lengyel király, az 1440. július 17-e óta Magyarországon is uralkodó Jagelló (I.) Ulászló legfontosabb támogatójává lépett elő, és fokozatosan a maga képére formálta a király politikáját.

Hunyadi, amint az egész életművéből látszik, mindennél előbbre valónak tekintette az aktív oszmánellenes fellépést – szakítva a néhai Zsigmond király eredményes, de alapvetően passzív védelmi stratégiájával. Hunyadi az aktív törökellenes harcot még a magyarországi polgárháború végleges lezárásánál is fontosabbnak tekintette, nyilvánvalóan abban a reményben, hogy az oszmán fronton elért sikerek minden más tényezőnél jobban fogják erősíteni Ulászló magyarországi pozícióját, egyben végzetesen aláásva a gyermek V. László támogatóinak pozícióját.

Fiatalon az élet sűrűjébe

William Frederick Cody néven született az Iowa állambeli Le Claire városka közelében egy farmon. Apja 1853-ban az akkor a rabszolgatartás miatt megosztott Kansasba, Fort Leavenworth-be költözött.

Az idősebb Cody a rabszolgaság intézménye ellen szónokolt egy rendezvényen, amikor valaki többször megszúrta egy késsel. Soha többé nem épült fel, 1857-ben, miközben több rabszolgaság-ellenes család Kansasba települését szervezte, elvitte egy légúti fertőzés.

A család fenntartása ezt követően az állandóan betegeskedő, tizenegy éves fiára maradt, akinek munkát kellett keresnie. Először egy szállítmányozó cégnél továbbított üzeneteket lóháton fel-alá sietve szekérkaravánokon belül. Ezután – még mindig kamaszként – felderítőként szolgált az úgynevezett utahi vagy mormon háborúban 1857-1858-ban.

A tanulékony ifjúból nemsokára tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő lett, állítása szerint a jelentős csatákat fel nem vonultató konfliktusban harcolt először az őslakosok ellen.

Testvérháború vagy szabadságharc?

Litvániát 1940 júniusában – a Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékának megfelelően – megszállta a szovjet Vörös Hadsereg. Az új, szovjetbarát kormány a következő hónapban választásokat rendezett, s az így megalakult parlament július 21-én kikiáltotta a Litván Szovjet Szocialista Köztársaságot, amelyet augusztus 3-án hivatalosan is felvettek a szovjet államszövetségbe.

A Szovjetunió végnapjaiban a litván függetlenségi törekvések élharcosa az 1988-ban alakult Litván Mozgalom az Átalakítás Támogatására (Sajudis) nevű népfront jellegű szervezet volt. A balti tagköztársaságban az 1989-es esztendő a szovjet birodalmi struktúrától való fokozatos politikai-gazdasági elkülönülés jegyében telt.

1989. december 7-én a litván parlament törölte az alkotmányból a kommunista párt vezető szerepét rögzítő paragrafust, és legalizálta a többpártrendszert. Kettészakadt a köztársasági kommunista párt, s a független szárny első titkára, Algirdas Brazauskas lett 1990. január 15-én az akkor még kommunista többségű parlament elnöke. A képviselők 1990. február 7-én érvénytelennek nyilvánították a litván parlament 1940-es határozatát a Szovjetunióhoz való csatlakozásról.

A Don-kanyar poklában

A magyar arcvonal ellen feltételezett szovjet hadművelet megindítását mind a 2. hadsereg, mind a felettes B Hadseregcsoport parancsnoksága az ellenséges hídfőkből várta, időpontját és konkrét irányait azonban nem ismerhették. A Voronyezsi Front seregtesteinek nem volt döntő erőfölénye. Élő erőben egyáltalán, a tüzérség és a harckocsik tekintetében pedig csak közepes fölényt képzett. A január 12-i két hadosztály erejű szovjet felderítő vállalkozás 6-10 kilométeres előrenyomulást eredményezett a támadóknak. A Voronyezsi Front 40. hadseregének seregtestei a hídfőkből és a Don túlsó oldaláról várták a hadművelet január 14-i kezdetét. A magyar 2. és az olasz 8. hadsereg részeinek bekerítése és megsemmisítése után kedvező helyzetet akartak teremteni a német 2. hadsereg elleni támadáshoz is.

Január 13-án a német 700. páncéloskötelék és a magyar tartalékerők ellentámadásának kudarca, valamint az előrehozott szovjet főtámadás kibontakozása következtében válságosra fordult a kezdeti harcok által megrendített 7. és 20. könnyű hadosztály helyzete. Átkarolás fenyegette a 13. könnyű hadosztályt is, mivel a főtámadást végrehajtó szovjet csapatok déli irányba kanyarodtak el. A 2. hadsereg parancsnoksága által kért Cramer-hadtestcsoport rendelkezésre bocsátását január 13-án csak részben engedélyezték.

Ifjúkori sportkarrier

Savars Karapetjan 1953. május 19-én született az ekkor a Szovjetunióhoz tartozó Örményországban, és már fiatalon ígéretes sportolóként tűnt ki. Apja által is bátorítva először a tornával próbálkozott, de edzője úgy vélte, túl későn kezdte el ahhoz, hogy bajnok lehessen belőle. Utána az úszáshoz fordult, de nem bizonyult kellően rugalmasnak.

Végül az uszonyos úszásnál kötött ki, ahol erőteljes testfelépítése és kifogyhatatlan energiája az élre segítette. A kitartást és erőt igénylő uszonyos úszásban a versenyzők a víz alatt, lábukhoz erősített búváruszonnyal úsznak. Hosszú távokon légzőcsövet vagy oxigéntartályt használnak, de a rövidebbekhez csak visszatartják a lélegzetüket.

Karapetjan eltökélte, hogy büszkévé teszi apját, ezért keményen edzett. Homokkal töltött hátizsákjával naponta majdnem harminc kilométert futott, a lábához deszkákat szíjazva kocogott, és gyakorolta a lélegzete visszatartását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár