2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Bibliai "maratoni futást" elevenítettek fel izraeli telepesek

2015. április 10. 09:23 MTI

A Bibliában szereplő, vélhetően legrégebbi "maratoni futást" elevenítették fel izraeli telepesek csütörtökön Ciszjordániában. Az első ilyen modernkori futással ótestamentumi történetet, Sámuel első könyvének azt a részletét elevenítették fel, amelyben egy benjámini férfi Eben-Háézertől - a mai Rós Ajintól - Silóig futott, ahol beszámolt arról, hogy a filiszteusok vereséget mértek Izráelre és elvették a szövetségládát.

Bibliai

A csütörtöki megmérettetés szervezői szerint a 42 kilométeres táv volt minden idők első "maratoni" futása. Erre emlékezve mintegy 2200-an indultak a versenyen, akadt néhány külföldi is. Volt, aki az Ariel zsidó telepet is érintő távnak csak egy részét vagy a felét teljesítette. A résztvevők - köztük hithű zsidók - szigorú biztonsági intézkedések közepette futottak.

A "bibliai maratoni" ötlete feszültséghez vezetett a palesztinok és az izraeliek között, a futás miatt ugyanis palesztin területen számos utat le kellett zárni. Az eseményt tragédia előzte meg, szerdán a célvonal közelében egy fiatal palesztin késsel támadt két ott posztoló izraeli katonára. A támadót lelőtték.

A hosszútávfutás idején palesztinok tucatjai tüntettek a Rámalláh és Náblusz városokat összekötő, az esemény idejére lezárt főúton, a megszálló erők "agresszív" cselekedetének minősítve a rendezvényt. A demonstráció szervezői szerint "illegális izraeli telepesek a nemzetközi jogot megsértve léptek palesztin területre és akadályozták meg a palesztinokat a szabad mozgásban saját földjükön". Szemtanúk szerint izraeli rendőrök könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel próbálták szétoszlatni a maratoni futás ellen tüntető tömeget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár