2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Az ázsiai emberfélék eddig ismeretlen fajára bukkantak Tajvanon

2015. január 28. 17:52 MTI

Az emberfélék (Hominidae) egy ismeretlen fajához tartozó egyed fosszíliáit - alsó állkapcsa töredékét négy foggal - emelte ki egy tajvani halász; a penghui ember 190 ezer éve élhetett az ázsiai kontinensen. A leletet a nemzetközi kutatócsoport a Nature Communications online kiadásában mutatja be. 

A penghui ember állkapcsa
A penghui ember állkapcsa

A projektben többek között a tajvani Nemzeti Természettudományi Múzeum geológusai, a japán Nemzeti Természettudományi Múzeum antropológusai, továbbá a Kiotói Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai vettek részt. A kutatók meggyőződése szerint a pekingi előember (Homo erectus pekinensis), a jávai előember (Homo erectus rectus), valamint a floresi ember (Homo floresiensis) után az ázsiai emberfélék negyedik, eddig ismeretlen fajáról van szó.

A 10 centiméteres csonttöredék - az alsó állkapocs jobb fele négy foggal, köztük két nagyőrlővel - a Penghu-szigetek közelében akadt egy halász hálójába. Az értékes fosszília magántulajdonban volt, míg a Kiotói Egyetem kutatója 2009-ben egy fényképen fel nem figyelt a leletre. A fosszília radiokarbonos kormeghatározását nem sikerült elvégezni, ám a lelet és az ugyanezen helyszínen talált állati csontok fluor- és a nátriumtartalmának összehasonlító vizsgálata alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Penghu-1-nek elnevezett egyed 130-190 ezer évvel ezelőtt, esetleg 10-70 ezer éve élt az akkor az ázsiai szárazföldhöz tartozó területen.

A tudóscsoport megállapítása szerint a Homo erectus (kiegyenesedett ember) új fajáról van szó, amely nem volt rokonságban a jávai és pekingi előemberrel. Ez a Tajvanon előfordult legkorábbi példánya a felegyenesedett embernek, s a sziget a legkeletibb része Ázsiának, ahol Homo erectust találtak. Az állkapocs egy 160 centiméter magasra és 60 kilósra becsült felnőtté lehetett.

A csonttöredéket és a fogakat "robusztusként" írják le, s mint rámutatnak, az evolúció során kisebbedett az állkapcsok és fogak mérete. "Penghu-1 azonban sokkal masszívabb állkapcsokkal és fogazattal rendelkezett, mint a lényegesen korábbi jávai és pekingi előember" - hívta fel a figyelmet a nemzetközi kutatócsoport.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár