A vörösterror 133 napja

Az alkimistától az „éjjeli emberig” – tíz szakma, amely eltűnt a történelem folyamán

2018. december 16. 08:10 Múlt-kor

Napjainkban sokan aggódnak amiatt, hogy választott szakmájukra vagy munkájukra megszűnik a kereslet, vagy a technika fejlődésével feleslegessé válik. A történelemre visszatekintve számos példát találhatunk olyan munkakörökre – mind rengeteg tanulást igénylőkre, mind a legelesettebbek utolsó kapaszkodási lehetőségeire – amelyek mára eltűntek. Az alábbiakban felsorolásra kerül tíz olyan állás, amely ma már nem létezik.

Az alkimistától az „éjjeli emberig”

Alkimista

A középkori tudomány egyik vezető feltételezése (amelyet a legtöbben igazságnak tartottak) az volt, hogy a megfelelő módszerrel egyszerűen átváltoztathatók az anyagok más anyagokká – ez volt az alkímia „tudománya”. A legtöbben azt kutatták, hogyan lehet a mindennapokban előforduló anyagokból, például ólomból aranyat vagy ezüstöt készíteni (ehhez a legtöbben a legendás „bölcsek kövét” keresték), de gyakori volt a halhatatlanságot biztosító anyagok keresése és a mindennemű mérgezéstől megvédő szer (mithridátum) előállítására való törekvés is.

Előfizetési akció

A középkor és a kora újkor számos természettudósát foglalkoztatta az alkímia, mint például a puskapor receptjét leíró Roger Bacont, vagy a foszfort felfedező Hennig Brandot, illetve Roger Boyle-t, de a tudomány más területén is nagyot alkotókat, mint Isaac Newtont is. A 17. századtól a tudomány egyre jobb ismeretekkel bírt az anyagok működését illetően, és a sokszor legendákkal és valótlanságokkal átszőtt alkímiát felváltotta a szigorúan empirikus alapú kémia tudománya.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!