2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A véltnél jóval kisebb flottával vágott neki V. Henrik az agincourt-i ütközetnek

2015. augusztus 5. 14:05 MTI

V. Henrik angol király az eddig feltételezettnél lényegesen kisebb flottával rendelkezett a százéves háború egyik döntő ütközetében, az 1415. október 25-én Calais közelében megvívott agincourt-i csatában - erre a következtetésre jutottak a Southamptoni Egyetem kutatói.

A kutatásról a brit tudósok a csata közelgő 600. évfordulója tiszteletére Háború a szárazföldön és a tengereken címmel megrendezett southamptoni konferencián számoltak be. A 12 ezer katonát szállító angol flotta 1415. augusztus 11-én hajózott ki Solentből és a mai Le Havre mellett lévő Chef de Caux felé vette az irányt.

A több mint két hónappal később megvívott ütközetben, amelyben az angolok bravúros győzelmet arattak a többszörös túlerőben lévő franciák ellen, a szigetországi csapatokat V. Henrik (1413-1422) vezette, míg ellenfeleik Charles d'Albret főhadparancsnok és Jean La Maingre marsall irányítása alatt harcoltak. Az általánosan elfogadott becslések szerint az angol flotta másfélezer hajót számlált. Craig Lambert, a Southamptoni Egyetem adjunktusa a korabeli kincstári beszámolókat áttanulmányozva úgy véli, hogy V. Henrik legfeljebb 650 hajóval rendelkezett.

A brit történész ugyanakkor cáfolta azokat a nézeteket, amelyek szerint a hajóhad túlnyomórészt külföldi hajókból állt, kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy gerincét angol hadihajók alkották. Emellett Craig Lambert azt is bizonyította, hogy a flotta szerepe nem korlátozódott a csapatszállításokra. A hajóraj egy sor gondosan megtervezett műveletet hajtott végre az angol partvidék megvédése és a gyülekező seregek biztonságának érdekében." A történészek általában alábecsülik a hajóraj szerepét. Kutatásaimmal a tengeri műveletek tényleges méreteit és jelentőségét kívántam feltérképezni" - fogalmazott a brit történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár