2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A VB-történelem leggyorsabb mesterhármasát is hozta az El Salvador elleni 10-1

2020. június 15. 08:37 MTI

38 évvel ezelőtt, 1982. június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott 10-1-re győzött El Salvador ellen a spanyolországi világbajnokság csoportküzdelmeinek első fordulójában, ezzel az első - és egyelőre az egyetlen - csapat a vb-k történetében, amely két számjegyű gólt szerzett.

Mészöly Kálmán tanítványai a csapatkapitány Nyilasi Tibor fejesgóljával már a negyedik percben megszerezték a vezetést, majd a szünet előtt Pölöskei Gábor és Fazekas László is betalált. A fordulást követően előbb Tóth József, majd ismét Fazekas volt eredményes, ezután a rivális Luis Ramírez révén szépített. (5-1)

A szövetségi kapitány nem sokkal később pályára küldte Kiss Lászlót, aki a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát jegyezte, ugyanis a 69., a 72. és a 76. percben is kapuba talált, ráadásul első és második találata között Szentes Lázár is betalált. Kiss mesterhármasa az egyetlen olyan mesterhármas, amelyet egy csereként beállt játékos szerzett.

A hajrában Nyilasi második góljával állította be a történelmi végeredményt, amely - holtversenyben - a vb-k történetének legnagyobb arányú győzelme. Korábban két csapatnak sikerült kilencgólos különbséggel diadalmaskodnia, 1954-ben az Aranycsapat a dél-koreaiakat, 1974-ben pedig a jugoszlávok a zairei csapatot győzték le 9-0-ra. Ezen a mérkőzésen esett a VB-k történetének legtöbb gólja.

"Nem sokat tudtunk róluk, én egy felkészülési mérkőzésüket láttam a világbajnokság előtt és már akkor azt mondtam, hogy legyőzésük nem okozhat gondot" - mondta Mészöly Kálmán. "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, aztán pedig egyszerűen felőröltük őket." A parádés kezdés ellenére a magyar válogatott nem jutott tovább csoportjából, ugyanis a második mérkőzésen 4-1-es vereséget szenvedett a Diego Maradona vezette címvédő argentinoktól, majd 1-1-es döntetlent játszott a belgákkal.

"Sajnos a második mérkőzésen én is elkövettem egy nagy hibát, ugyanis a védekezőbb felállással döntetlenre akartunk játszani az argentinok ellen, hogy tartalékoljunk a belgák elleni összecsapásra. Nem azzal az elánnal futballoztunk, ahogyan azt a 10-1 után kellett volna, bátrabb játékra lett volna szükség" - emlékezett vissza a szakember.

"A belgák elleni mérkőzésen az angol játékvezető hatalmas hibát követett el, amikor még 1-0-ra vezettünk, büntetőt kellett volna ítélnie a javunkra, a belga védőt pedig ki kellett volna állítania. Az egyenlítő góljuknál nálunk hatan is hibáztak, sajnos azt kell mondjam, a jobbik csapat nem jutott tovább. Nagyon sajnálom, mert egy nagyszerű társaság volt" - tette hozzá az akkori szövetségi kapitány.

Az El Salvador elleni összecsapás egyik főszereplője Kiss László, aki 2010 és 2012 között a női válogatott szakvezetője volt, így emlékezett vissza a találkozóra:

"Az én felkészülésemet egy sérülés nehezítette, így megbeszéltük a kapitánnyal, hogy ezen a mérkőzésen csak csereként számít majd rám. Nemrég egy baráti társasággal visszanéztem a mérkőzést, és én rögtön, amint pályára léptem, góllal kezdtem, amit les miatt nem adtak meg. Érdekes, de erre nem is emlékeztem. Ez egy olyan mérkőzés volt, amelyen szinte százszázalékos volt a helyzetkihasználásunk, ami nagyon ritka. Nem volt ez annyira rossz csapat, amit jól mutat az is, hogy az argentinok és a belgák szintén szenvedtek ellenük."

Eredmény:
Magyarország-El Salvador 10-1 (3-0)
-----------------------------------
Elche, Nuevo Estadio, 1982. június 15., 23 ezer néző, v.: Ebrahim El Doj (bahreini)
gólszerzők: Nyilasi (4., 83.), Pölöskei (11.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (50.), Kiss L. (69., 72., 76.), Szentes (70.), illetve Luis Ramírez (64.)

Magyarország:
-------------
Mészáros Ferenc - Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József - Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor - Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 56.), Pölöskei Gábor

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Garaba Imre kerüli ki Jaime RodrígueztA salvadoriak sztárja, Jorge Alberto 'El Mágico' González próbálja szerelni Pölöskei Gábort

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár