2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A történelem hét legnagyobb alfahímje

2020. június 2. 12:02 Múlt-kor

A vérszomjas marokkói

Bár nincs okunk kételkedni az 1672-től 1727-ig uralkodó Mulaj Iszmail ibn Sarif marokkói szultán férfiasságában, az afrikai uralkodó elképesztő termékenységéről szóló források első ránézésre igencsak túlzónak tűnnek.

A kortársak a szultánt a „vérszomjas” melléknévvel illették, amire többek között azzal szolgált rá, hogy ellenségei megfélemlítése érdekében a legendák szerint 10 ezer férfifejet tűzetett ki a főváros, Meknesz falaira.

Uralma idején pedig legalább 30 ezer ember került bitófára.

A nőkkel azonban a jelek szerint ellenséges férfitársainál valamivel finomabban bánhatott az alavita dinasztia első nagy szultánja, erre utal legalábbis, hogy élete folyamán a Guinness-rekordok Könyve szerint 888 (más források szerint 867) utódot nemzett.

Hivatalosan tehát a második helyezett vetélytársát, a később még említésre kerülő II. Sobhuzát messze megelőző marokkói uralkodóé a világ legtermékenyebb történelmi személyiségének járó megtisztelő hivatalos cím.

Sőt, egy nemrégiben megjelent tanulmány alapján kiderült, hogy akár Dominique Busnot francia diplomata adatai is helytállóak lehetnek, akinek beszámolója szerint a szultán 1704-ig, vagyis 57 éves koráig 1171 gyermeket nemzett.

Az antropológusok – a fertilis perióduson, a fejletlen országokban élő nőkre jellemző meddősségen, a menstruációs cikluson és a peteérésen alapuló szimulációs sorok segítségével – kiszámították, hogy ehhez 32 éven át mindössze napi egyetlen szexuális aktusra, valamint „csupán” 65-110 fős háremre volt szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár