2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A titokzatos „kis herceg”: öt kevéssé ismert tény Antoine de Saint-Exupéryről

2018. június 29. 17:59 Jeki Gabriella

Ha a világ legkedveltebb hercegét keresnénk, akkor a legtöbben szinte egészen biztosan Antoine de Saint-Exupéry népszerű főhősét mondanák. A szeretett történet szerzője pontosan 118 éve született, és számos titkot is rejteget.

Egyszerűen beleszeretett a repülésbe

Antoine de Saint-Exupéry kalandos életet élt és rejtélyes módon halt meg. A kis herceg, vagy szerzője francia anyanyelvén a Le Petit Prince  a világ egyik leghíresebb és legelterjedtebb könyve. A sivatagban megjelenő fiatal, aranyhajú hős és a társaitól lemaradt pilóta barátságának történetét már több mint 250 nyelvre fordították le, és évente még ma is körülbelül 2 millió példányát értékesítik. Kairótól Helsinkiig inspirálta már a művészeket, a televíziós sorozatokat, operákat, játékokat, baletteket és még egy japán múzeumot is.

Ám a történet minden dicsősége és a számos adaptáció ellenére még mindig több rejtély bújik meg a szeretett történetben, amely megfejtésre vár. Egy évvel azután, hogy A kis herceg 1943-ban először megjelent, a szerzője és illusztrátora egyszerűen köddé vált. Vajon mi történhetett Antoine de Saint-Exupéryvel?

Antoine de Saint-Exupéry 1900. június 29-én született Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry néven a franciaországi Lyonban. A régi francia vidéki arisztokrata családja azonban többet jelentett neki, mint a pénzt és egy idilli kastélyt. A kis Antoine itt kezdett el verseket írni és itt szeretett bele a repülőgépekbe is. Csodálatos felfedezéseket tett: egyszer például lemezeket rögzített a kerékpárjához és a pedálokat őrült sebességgel hajtotta – azt remélte, hogy így hamarosan felreppen az égbe.

Végül valóra vált az álma és megérinthette az égboltot. A katonai szolgálatát 1921-ben kezdte meg a francia hadseregben, ám elképzeléseit egy rövid időre feladta, amikor eljegyezte Louise Lévêque de Vilmorint, aki kézzel-lábbal tiltakozott ez ellen. Antoine de Saint-Exupéry így kilépett a szolgálati kötelékből és szerelmével együtt letelepedett Párizsban, ahol irodai munkába fogott. Az érzéseit azonban nem tudta meghazudtolni, és 1926-ban végül felbontotta az eljegyzést és újra repülni kezdett.

A repülés úttörőjeként dolgozott nemzetközi postajáratokon, miközben gyakran hagyatkozott az ösztöneire, amikor a kezdetleges műszaki felszereltségű gépeken, rádió nélkül repült többek közt a Szaharában és Andokban. Legendás és hősies pilóta hírében állt, majd kalandjairól írni kezdett. Első meséje is az A pilóta (L'Aviateur) címet viselte, majd 1928-ban megjelent A déli futárgép – Postajárat délről (Courrier Sud) című könyve. Az Éjszakai repülés (Vol de Nuit) 1931-ben jelent meg, amiért kiérdemelte a szakma elismerését is. Ugyanebben az évben feleségül vette Consuelo Suncín Sandoval Zeceñát, aki múzsája és egyben szorongásainak forrása is lett.

„A nevéhez hűen egy szent volt, aki felrepült innen Isten jobbjára. A jó Saint-ex! De nem ő volt az egyetlen. Azon ritka emberek egyikének bizonyult, aki a legszebben mondta ki a szavakat” – mondta róla Tom Wolfe, amerikai író, újságíró.

Amikor kitört a második világháború, Antoine de Saint-Exupéry testesítette meg a legjobb katonai erényeket. Repülés közben felderítő küldetésekben vett részt a nácik ellen. Ám amikor Párizs 1940-ben elesett, az író Amerikába menekült és New Yorkban telepedett le. Ironikus módon itt született meg a Le Petit Prince, és a könyv 1943-ban végül az Egyesült Államokban és nem Franciaországban jelent meg. Amikor azonban a francia ellenállás és az amerikai szövetségesek közösen küzdöttek Németország ellen, Antoine de Saint-Exupéry az előrehaladott életkora és korábban szerzett sérülései ellenére visszatért Európába, hogy kémkedéssel segítse a francia erőket.

Csupán 44 éves volt, amikor még egy utolsó küldetésre vállalkozott: 1944. július 31-én a magasba emelkedett egy Lockheed P–38-as géppel, majd örökre eltűnt. Ellenséges tűzbe keveredett? Vagy szándékosan összetörte a saját repülőgépét? Bár a rejtélyeket nem oldja meg, ám Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb könyve számos tényt megmutat a francia író és pilóta életéről, gondolkodásáról. Íme, öt titok, amelyben a fantázia és a valóság találkozik A kis herceg hasábjain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Negyvennégy évesen vállalkozott élete utolsó hadi küldetéséreFelesége, Consuelo Suncín de Sandoval is inspirálhatta a történetben a rózsák alakjátAz őszinteségre és a kimondott szavakra tanította a rókaA kis herceg figuráját talán maga a szerző testesítette megA repülés volt Antoine de Saint-Exupéry élete

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár