Hitler elfeledett szövetségesei

A Tiltott bolygó Robi robotja lett a filmtörténelem legdrágább relikviája

2017. november 24. 10:10 MTI

A mozifilmes kellékek esetében árverési rekordot jelentő 5,3 millió dollárért cserélt gazdát egy New York-i aukción a Tiltott bolygó című 1956-os sci-fi klasszikus több mint két méter magas robotfigurája.

Robi, a robot

A Bonhams aukciósház keddi közlése szerint Robby the Robot (Robi a robot) ezzel maga mögé utasította a korábbi rekordert, a Humphrey Bogart főszereplésével készült A máltai sólyom című 1941-es film valamivel több mint 30 centiméteres sólyomszobrát, amely 4 millió dollárért kelt el egy aukción, és még Marilyn Monroe 4,6 millió dollárért gazdát cserélt legendás fehér ruháját is túlszárnyalta a Hétévi vágyakozás (1955) című filmből.

„Robi, a robot egyike az amerikai kultúra azon szimbólumainak, amelyek beleivódtak a DNS-ünkbe” - jegyezte meg közleményében Catherine Williamson, az aukciósház szórakoztatóipari relikviákkal foglalkozó részlegének vezetője.

Az üvegkupolaszerű fejjel és mozgatható végtagokkal, köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal rendelkező robot Dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygóban, és nem egyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel.

A három részből álló robotot annak idején nagyjából 100 ezer dollárból építették meg, amely összeg ma már csaknem egymillió dollárnak felelne meg. A robot új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!