A tatai Esterházy-kastély parkjában adták át a Magyar Konyha termelői díjait
2022. szeptember 13. 15:43
A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át. Formanek Ferenc és Képíró Anita, a Formanek Vineg’art Borecet Művek megalapítója, Mitlasóczki István a Kurca-parti kendermagos szárnyasok tenyésztője, valamit a Bálint-testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.
Korábban
Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át. A díjban évente 3-3 olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségi javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”
Az idei díjazottokkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék magas és állandó minőséget képviseljen, azaz: ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.
A Formanek Vineg’art nevű különleges bor- és gyümölcseceteket előállító bodrogkeresztúri családi vállalkozás új életre keltette a hazai ecet-, és balzsamecet gyártást és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.
A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.
A Bálint Kert nevű gazdaságban, Zsámbokon Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel.
A Magyar Konyha Termelői Díjazottak
2013
Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng
Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt
Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna
2014
Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász
Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor
Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja
2015
Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt
Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek
Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány
2016
Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
Vereckei Ágnes – kézműves mustár
Bésán János – Pepo papa tökmagolaja
2017
Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma
Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt
2018
Fekete Zsóka – mangalicatenyésztő
Élő Bolygó – Szentgál, biodinamikus gazdaság
Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
tavasz
Múlt-kor magazin 2015
- Amikor egy tulipánhagymáért luxuslakást lehetett venni
- Így lett Kassa csehszlovák város
- Tíz nagy győzelem a halál fölött
- A modern remetekirályság
- Így tanították Horthyt a 2. világháború után
- A kerti szajha
- Kolozsvár román megszállása
- Az újra megtalált munkásnő
- Trianon előtt - határon túl: megjelent a Múlt-kor tavaszi száma
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla 09:50
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére 09:05
- VIII. Henrik egyházszakadási törekvéseiért kis híján I. Jakab bűnhődött tegnap
- Vasmarokkal irányította Spanyolországot Francisco Franco tegnap
- Koncertjeinek bevételét gyakran fordította jótékony célokra Anton Rubinstein tegnap
- 10 meglepő tény a vasút történetéből tegnap
- Bátyjához hasonló tragikus sors várt a „remény jelöltjére”, Robert F. Kennedyre tegnap
- Jókai Mór egész családja ellenezte Laborfalvi Rózával való házasságát tegnap