2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A római Pannóniát és a kaliforniai aranyláz magyar szereplőit is megismerhetjük idén a Nemzeti Múzeumban

2019. január 22. 09:52 MTI

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiállítás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók. A Nemzeti Múzeum 2018-ban 270 ezer látogatót fogadott, ezzel 2015-höz képest csaknem 80 százalékkal emelkedett a látogatottsága – közölte a múzeum hétfői sajtótájékoztatóján Varga Benedek főigazgató. Hozzátette, hogy az MNM Kínában, az Egyesült Államokban és több európai városban is sikeres kiállításokkal szerepelt.

A Nemzeti Múzeumban a napokban nyílt Az ismeretlen Görgei című, június végéig látogatható tárlat, amely nem csupán a honvéd tábornok életét tekinti át, de felidézi megítélésének változásait is.  A jelenlegi kamaratárlatnál jelentősebb bővebb, állandó kiállítás mutatja be a Seuso-kincset és a római Pannoniát júniustól, de az MNM számos időszaki tárlatnak is otthont ad majd. Kevesen tudják például, hogy az 1849-es magyar emigránsok milyen jelentős szerepet játszottak a kaliforniai aranylázban, ezt a témát ezért külön tárlat vizsgálja idén a Nemzeti Múzeumban – mondta el Varga Benedek.

Kiállítás idézi fel Rotschild Klára divattervező életét, nyáron két magángyűjtő történelmi magyar fegyvergyűjteményéből rendeznek tárlatot, ismét az MNM ad otthont Magyarországon a World Press Photo legjobb képeit bemutató válogatásnak, novembertől pedig az antik Perzsia történelmét a médektől a Szasszanidákig áttekintő, nagyszabású nemzetközi kiállítást fogad be a múzeum – számolt be a főigazgató.

Varga Benedek kiemelte a Közös időnk címmel a rendszerváltás harmincadik évfordulóját megidéző programsorozatot, amely nemcsak a politikai változásokra, hanem az egykori mindennapokra is koncentrál. A Nemzeti Múzeum várja a látogatók 1989-hez kapcsolódó személyes tárgyait, amelyekből válogatást is bemutat, de a szóban felidézett emlékek rögzítésére is lehetőség nyílik majd – árulta el. Az MNM májustól a varsói királyi palotában rendez magyar-lengyel hadtörténeti tárlatot és folytatódik a közel-keleti keresztényüldözést bemutató, Kereszttűzben című kiállítás nemzetközi körútja is.

Varga Benedek felhívta a figyelmet a múzeum 2017-ben megnyitott, ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyére is, amely idén az Év Európai Múzeuma Díj jelöltjei között van. A tervek szerint február végére befejeződik a Múzeumkert rekonstrukciója, majd a beruházás második ütemében a hátsó kertészházban alakítanak ki kávézót. Az MNM dolgozik az Andrássy Emlékmúzeum kialakításán is, az Andrássy Gyula alakját megidéző kiállítás várhatóan 2021 közepétől, a Fő utcai egykori Andrássy-palotában várja a látogatókat – jegeyzte meg.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a múzeum keretein belül létrejött a Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (RÖG), amely az építkezések beruházói és a területileg illetékes múzeumok közötti koordinációt végzi, de saját stábot is működtet, hogy sürgős esetekben segítséget nyújthasson a feltárásokban. A RÖG idén részt vesz többek között a leendő debreceni BMW gyár területén zajló ásatásokban is – fűzte hozzá Varga Benedek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár