2020. tavasz: Halálos tudomány

A nácik propagandacélú formatervezéséről nyilik kiállítás Hollandiában

2019. szeptember 6. 12:36 MTI

A hollandiai 's-Hertogenbosch formatervezési múzeuma nagyszabású kiállításon foglalkozik a dizájn szerepével és történetével a nácizmus idején.

hadiállapot
Adolf Hitler bejelenti a hadiállapotot az Egyesült Államokkal, 1941. december 11.

A nemzetiszocialisták tudatosan és tökéletesen használták fel a formatervezést eszközként a tömegek elcsábítására és a terrorra – mondta a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán Timo de Rijk múzeumigazgató. A Design Museum szerint ez az első jelentős kiállítás, amely átfogóan foglalkozik a témával.

A vasárnap nyíló és 2020. január 19-ig látogatható tárlaton a bogárhátú autótól a horogkeresztes zászlóig formatervezett tárgyak százait mutatják be az 1933 és 1945 közötti évekből, plakátokat, brosúrákat, bútorokat és hétköznapi használati tárgyakat.

Levetítenek a náci párt kongresszusain vagy az 1936-os berlini olimpián készült filmfelvételeket, amelyek a múzeum szerint ékesen szemléltetik, miként használták fel a nácik a médiát is fajgyűlölő ideológiájuk terjesztésére.

A Design of the Third Reich című kiállításra kölcsönkért legjelentősebb tárgyak németországi – berlini és müncheni – múzeumokból származnak.

Voltak, akik tiltakoztak a kiállítás megrendezés ellen, mivel az szerintük a náci időket népszerűsítheti. A múzeum fogadkozott, hogy a legkevésbé sem áll szándékában megszépíteni a múltat.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!