2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A küszöbön álló háború jelölte ki Amerika Kapitány első ellenfelét

2023. december 20. 09:05 MTI

83 éve, 1940. december 20-án jelent meg az Amerika Kapitány képregénysorozat első száma. Alkotója, a „képregény atyjaként” is emlegetett Jack Kirby, az X-Men, a Hulk, a Fantasztikus Négyes és a Thor társszerzője is volt. Amikor betört az éppen születőben levő műfaj élvonalába, nem sokan gondolták, hogy e téren maradandót lehet alkotni, ő azonban töretlen alkotókedvvel, sziporkázó ötletekkel, minden nehézséget leküzdve a képregény legmeghatározóbb személyiségévé nőtte ki magát.

Jack Kirby
Jack Kirby, Amerika Kapitány megteremtője (Wikipedia / Susan Skaar / CC BY-SA 3.0)

Jacob Kurtzberg néven született New Yorkban, egy osztrák zsidó bevándorló családban 1917. augusztus 28-án. Apja szabó volt, aki New York-i ruhagyárakban talált állást, de fizetéséből csak szűkösen tudtak megélni, ezért Kirby már kiskorától próbált pénzt keresni: dolgozott újságkihordóként, kifutófiúként, festőként. Kevés megtakarított pénzén ponyvaregényeket, képregényeket és újságot vásárolt, délutánjait a mozikban töltötte.

A mozifilmek és a képregénycsíkok voltak a rajziskolája: nem a stílusukat, hanem a technikájukat tanulta el, a valóság reprodukálása helyett lendületes mozgásokat ábrázolt, eltúlozva a szereplők méreteit. Kirby sokáig kilincselt, hogy rajzait politikai és irodalmi újságoknak adhassa el, végül aztán karikaturistának állt. A rajzasztalnál kötött barátságot a grafikus-újságíró Joe Simonnal, akivel közösen később képregények, történetek és hősök százait alkották meg.

Előfizetés

A párost 1939-ben alkalmazta a gyorsan népszerűvé vált képregény műfajában kísérletező Timely Comics (a későbbi Marvel) kiadó vezetője, Martin Goodman, s ők néhány hónap alatt megalkották minden idők egyik legsikeresebb képregényét, a Captain America sorozatot. Akkoriban már nyilvánvalónak tűnt, hogy az Egyesült Államok hamarosan belép a második világháborúba, ezért úgy döntöttek: a cselszövő Adolf Hitler lesz.

Az 1940. december 20-án megjelent első szám borítóján a kék-fehér-vörös egyenruhát viselő Amerika Kapitány volt látható, amint egy jól irányzott pofonnal tiszteli meg a náci Führert – a provokatív, reklámfogásnak is kiváló borítóval Kirby teremtménye a hősiesség és hazafiság megtestesítője lett, a füzetből egymillió példány kelt el.

A rajzoló 1942-ben megnősült, nevét ekkor változtatta hivatalosan is Jack Kirbyre, házasságából négy gyermek született.

A háború után megcsappant az érdeklődés a szuperhősök iránt, így a trendet követve Simon és Kirby krimiket és horrorokat, valamint vicces állatfigurákat rajzoltak, és megteremtették a romantikus képregényt. Első ötletük My Date címmel jelent meg, könnyed és humoros stílussal a háború utáni amerikai ifjúságot vette célba.

A felnőtteknek szánták a Young Romance című kiadványt, amelyben minden kelléket felsorakoztattak, amelyek egy szappanoperához elengedhetetlenek, a történetek csordultig voltak szerelemmel, árulással, szívfájdalommal, könnyel és boldog végkifejlettel. Saját kiadót is alapítottak, de hiába dolgoztak éjt nappallá téve, csődbe mentek, s két évtized után elváltak útjaik.

Kirby a hatalmas DC Comics kiadóhoz szerződött, ahol 30 hónap alatt 600 oldalnyi képregényt gyártott, de ekkor pénzügyi viták miatt felmondott. Ismét az immár a Marvel élén álló Goodmant kereste meg, aki úgy döntött: Kirby és a képregényrészleget vezető Stan Lee (nem mellesleg Goodman sógora) eredjenek az újraéledő szuperhősök nyomába.

Ötleteik és karaktereik révén következett el a Marvel újabb aranykora. Kidolgozták a „Marvel módszert”, azaz a korábbiaktól eltérően előre kitalálták a teljes történetet és párbeszédeket, a képeket csak ezután rajzolták hozzá. A másik nagy ötlet a titkos alteregó volt, a hősök emberfeletti képességeinek rejtegetése, immár nem teljesen tökéletes szuperhősökkel, hanem komplex, mindennapi problémákkal is küszködő karakterekkel dolgoztak.

Így született meg a Marvel Univerzum a hatvanas évek legnagyszerűbb képregényének tartott Fantasztikus Négyessel és a később hozzájuk társult Ezüst Utazóval: Kirbyék a képregények történetében először állítottak egyetlen hős helyett egy egész csapatot a középpontba.

Majd következett az X-Men, Thor, Hulk és a Vasember figurája. A Twentieth Century Fox filmvállalat több Marvel karakterből már ekkor rajzfilmsorozatot készített, de a szuperhősök a mozikba csak a 20. század végén jutottak el, mivel megjelenítésük olyan speciális effektusokat igényelt, amelyek addig nem álltak rendelkezésre.

Kirby lassan elveszítette lendületét, több csalódás érte, és úgy érezte, hogy a Marvel nem méltányolja munkáját. Az 1970-es évek elején a rajzfilm felé fordult, több tévés sorozatot rajzolt. 1978-tól már csak néha-néha dolgozott, majd végleg búcsút mondott élete nagy szerelmének, a képregényrajzolásnak és a maga teremtette hőseinek. 1994. február 6-án halt meg, népes rajongótábort és több tízezer oldalnyi rajzot hagyott maga után, az általa teremtett hősök kalandjait elbeszélő hollywoodi filmek már több milliárd dollárt jövedelmeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár