2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A közösségi régészet eredményei tárulnak fel a balácapusztai római villában

2023. június 9. 15:07 MTI

A közösségi régészeti program eredményeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében, a Villa Romana Balácában szombaton nyíló időszaki kiállítás.

műtárgy
Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

A Nemesvámos és Veszprémfajsz között található kiállítótérben a Kincset érő közösség című tárlat egyrészt beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményeiről, valamint bemutatja azt a tíz leletegyüttest, amelyet önkéntesek segítségével sikerült felfedezni – közölte a Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Nyolc műtárgycsoport a kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető lesz. Ezek közé tartozik a budakeszin megtalált, ritkaságnak számító bronzkincsek együttese, a balácai önkéntesek által a környéken talált, az őskortól a 20. század közepéig datálható leletek együttese, valamint a visegrádi leletek csoportja, amelyek közül a legérdekesebbek a Sibrik-dombi római erődhöz és középkori királyi pénzverdéhez köthető darabok, mint például Károly Róbert garasának próbaverete.

Meg lehet majd tekinteni továbbá a kisbárkányi kora Árpád-kori temetőből előkerült leletegyüttest, amelynek segítségével a temetkezési szokásokat tudják behatóbban tanulmányozni a tudósok, vagy azt a Vajtán talált, honfoglalás kori sírból előkerült tárgyegyüttest, amely többek közt ékszereket és viseleti elemeket, gyöngyöket, hajfonatkorong-töredékeket, de lószerszámokat is tartalmaz.

A Delhaes gyűjtemény darabjai között Delhaes István festőművész, grafikus és gyűjtő magángyűjteményének restaurált darabjait lehet majd látni, a héhalmi éremkincsek között pedig egy családi ház telkén, vízvezeték ásása közben előkerült, kisméretű kerámiaedénybe rejtett 539 darab Zsigmond-kori ezüstpénzt rejtő éremlelet lesz látható. Tóth László agronómus, a múzeumnak felajánlott gyűjteményét is kiállítják.

A nyergesújfalui hun kori áldozati aranylelet, valamint a nógrádmegyeri arany- és ezüstpénzeket tartalmazó éremlelet csak egy-egy hétvégén lesz kiállítva. Ezeken a napokon a közönség előadásokon ismerheti majd a leletek történetét, jelentőségét.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben a Nemzeti Régészeti Intézeten (NRI) belül önálló szervezeti egységet hozott létre.

Az osztály kiemelt feladatának tekinti, hogy a tudományos életbe bevonja a civil résztvevőket, és lehetőséget biztosítson minden érdeklődőnek, hogy szakemberek irányításával bekapcsolódhassanak a régészeti kutatásokba. Az NRI – Közösségi Régészeti Osztálya által koordinált szervezet egy európai mintára felépülő országos program.

A kiállítás az eddigi együttműködés első eredményeit és sikereit kívánja bemutatni. Ennek része egyik oldalról a rendkívül gazdag tárgyegyüttes, másrészt köszönet és tisztelgés az önkéntesek előtt, akiknek olyan leleteket köszönhet az intézmény, amelyek nélkülük sosem kerültek volna elő. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja, így a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

A tárlat június 10. és október 31. között lesz látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár