2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jégkorszak növényvilágáról és klímájáról mesél a mamutok gyomortartalma

2020. március 10. 12:53 MTI

A mostanihoz hasonló lehetett a táj a mai Észak-Szibériában a jégkorszak idején, amikor még mamutok és gyapjas orrszarvúk lakták a területet - állapították meg a brnói Masaryk Egyetem botanikusai, a hatalmas növényevők gyomortartalmának elemzése révén.

Az Ecography című folyóiratban publikált tanulmány készítői eredményeikkel megcáfolták azt a régi elméletet, amely szerint a jégkorszak méretes emlősei egy Közép-Európától Alaszkáig terjedő erdőtlen sztyeppén éltek.

A hajdani vidék "arculatát" részben rekonstruálni lehet az üledékes kőzetekben megőrződött pollen- és növénymaradványok elemzése révén, ám a mamutok gyomra sokkal jobb információforrásnak számít.

"Észak-Szibéria és Alaszka állandóan fagyott talajában nagytestű jégkorszaki növényevők jó állapotban megmaradt tetemeit fedezték fel, beleértve az emésztőrendszerük tartalmának maradványait is" - mondta Irena Axmanová, a cseh kutatócsoport vezetője.

A szakemberek összevetették az állatok gyomrában és ürülékében talált növénymaradványokat a jelenlegi észak-szibériai növényzettel és megállapították, hogy a mostanihoz hasonló lehetett a táj nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt.

A cseh botanikusok nem közvetlenül vizsgálták a jégkorszaki növényevők gyomrát, hanem 27 olyan korábbi tanulmányt elemeztek, amelyekben az 50 ezer és 15 ezer évvel ezelőtti időszakban élt mamutok, rénszarvasok és gyapjas orrszarvúk fagyott tetemének gyomortartalmát analizálták a szakértők.

Axmanová szerint a mai Észak-Szibéria és Alaszka jégkorszaki emlőseinek élőhelyét tundra, vörösfenyő erdők és mocsarak jellemezték.

A fű mellett az állatok a fűzfák és nyírfák ágaival táplálkoztak és csak nagyon ritkán találkoztak a sztyeppékre jellemző növényzetével.

A szakemberek szerint feltehetőleg ez a fajta vidék és annak stabilitása az oka annak, hogy a mamutok jóval később haltak ki Észak-Ázsiában mint a világ többi részén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár