Hitler elfeledett szövetségesei

A halál árnyékának völgyében – különleges képek a krími háborúról

2017. július 7. 14:16

A francia-orosz diplomáciai csörteként induló, majd egyre inkább európai háborúvá terebélyesedő, az oroszországi reformhullámot elindító krími háború (1853-1856) volt az első olyan konfliktus, ahol már profi fotográfusok – köztük a kolozsvári születésű Szathmáry Pap Károly vagy a most következő képek alkotója, a brit származású Roger Fenton – járták a csatatereket.

Különleges képek a krími háborúról
A galériáért kattintson a képre

Habár a krími háborút képeivel egyértelműen Roger Fenton dominálta, a művész csak egy fotográfus volt a sok közül. Szathmáry Papp Károlyon kívül a francia Charles Langlois, George Shaw Lefevre, Léon-Eugene Mehedin, Pierre Lassimonne, Jean-Baptiste Durand-Brager, a német Friedrich Martens és brit James Robertson is gazdagította felvételével a fotótörténetet, sőt, állítólag maga Tolsztoj is készített képeket Szevasztopol ostromáról.

John Sherwood Gaynor hadnagy a 47. ezredtől

Bankár apja és nagyapja hatására gazdasági tanulmányokat elvégző Roger Fenton Párizsban még festőként kereste a kenyerét, de egy a londoni Hyde Parkban rendezett fotókiállítás az ő életét is gyökeresen felforgatta. Miután visszatért a francia fővárosba, az akkori forradalmi technikai újdonság, a sokszorosíthatóságot biztosító negatív-pozitív eljárás, a kalotípia (más néven talbotípia) módszerét kezdte kitanulni.

Walter Aston Fox Strangways hadnagy lovon

A kiadó Thomas Agnew (Thomas Agnew & Sons) oldalán Fenton 1855-ben kerekedett fel, hogy aztán a forróság, a bordatörések és a kolera dacára is elkészítse a krími háborúról szóló 350 képét. A fotós Albert herceg kérésére érkezett a forrongó térségbe azzal a nem titkolt céllal, hogy megpróbálja népszerűsíteni a britek körében addig népszerűtlen háborút, s képeivel ellensúlyozza a The Times által szított háborúellenes propagandát. Fenton ezért tudatosan nem fényképezett halottakat, sérülteket és megcsonkított embereket sem. Szathmáryhoz hasonlóan ő is hatalmas felszereléssel érkezett, egy borkereskedőtől vett kocsiból pedig kialakította a sötét szobát is.

A 4. dragonyos ezred katonái ejtőznek egy viskó mellett

A londoni kormány patronálta misszió nehézségeit egy segítő felbérelésével próbálta enyhíteni, de Feltont óriási felszerelése korlátozta munkájában, ráadásul a kor akkori technikai színvonala nem tette lehetővé a mozgó tárgyak lencsevégre kapását, hiszen az expozíciós idő legalább 3-4 perc volt. A fotográfus ezért rendszerint brit katonák tábori életét fotózta, továbbá rengeteg tájképet is készített.

Sir George Buller vezérőrnagy
A 17. gyalogos ezred tisztjei
A 71. gyalogos ezred tisztjei egy kutyával pózolnak
Roger Fenton fotográfus a gyalogosok rövid zubbonyában
III. Napóleon francia császár unokatestvére tábornokként szolgált Krímben
Balaklava városának vasutasai
A Fenton felszerelését szállító kocsi, rajta az asszisztense, Marcus Sparling
Egyik leghíresebb felvétele a krími háborúból, A halál árnyékának völgye, az út, amely Szevasztopolba vezetett
Bosquet francia tábornok
Balaklava kikötője
Balaklava városa
Két horvát nemzetiségű katona
Itallal kínálja egymást két francia gyalogos katona
A könnyű lovasság két őrmestere italozik
Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
John Sherwood Gaynor hadnagy a 47. ezredtőlWalter Aston Fox Strangways hadnagy lovonSir George Buller vezérőrnagyA 4. dragonyos ezred katonái ejtőznek egy viskó mellettA 17. gyalogos ezred tisztjeiA 71. gyalogos ezred tisztjei egy kutyával pózolnakRoger Fenton fotográfus a gyalogosok rövid zubbonyábanIII. Napóleon francia császár unokatestvére tábornokként szolgált KrímbenBalaklava városának vasutasaiA Fenton felszerelését szállító kocsi, rajta az asszisztense, Marcus SparlingEgyik leghíresebb felvétele a krími háborúból, A halál árnyékának völgye, az út, amely Szevasztopolba vezetettBosquet francia tábornokBalaklava kikötőjeBalaklava városaKét horvát nemzetiségű katonaItallal kínálja egymást két francia gyalogos katonaA könnyű lovasság két őrmestere italozik
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!