2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

Egy kellemes kora őszi emlék

Hitler első szerelme a nála két évvel idősebb, jómódú linzi családba született lány, Stefanie Rabatsch volt. Az ifjú Adolf 16 évesen, 1905 körül ismerte meg a gyönyörű teremtést, és gyerekkori barátja, August Kubizek szerint négy éven át volt belé reménytelenül és távolságtartóan szerelmes. Stefanie később úgy nyilatkozott, fogalma sem volt róla, hogy a félénk fiú ennyire mély érzelmeket táplált iránta.

Hitler közel két évtizeddel később már valóságos szexszimbólumnak számított. Már a sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben töltött hónapok alatt is rengeteg levelet kapott, ezekben fiatal lányok ajánlották fel neki a testüket. Sokan még fényképet is mellékeltek.

Hitler azonban csak kevesek iránt mutatott érdeklődést. Nőkhöz és párkapcsolatokhoz való viszonyát jól szemlélteti Maria Reiterrel, a berchtesgadeni szociáldemokrata szervezet egyik alapító tagjának lányával kapcsolatos története. Az apjához hasonlóan a szebbik nem fiatal képviselőihez vonzódó Hitler 1926-ban, 37 évesen ismerkedett meg a 16 éves, csinos, szőke lánnyal. Mimi – ahogy a férfi nevezte – a berchtesgadeni Deutsches Haus nevű szálloda földszintjén működő ruhaüzletben segített be apjának, amikor a későbbi Führer flörtölni kezdett vele. Édesanyja néhány héttel a találkozás előtt halt meg rákban, így a labilis lelkiállapotú lánynak roppant módon imponált a híresség közeledése. A politikus több kirándulásra is elvitte Mimit, hamarosan azonban más irányú elfoglaltságai akadtak, és a találkozások abbamaradtak.

Bár a karácsonyra kapott bőrkötéses Mein Kampf valószínűleg megmelengette a lány szívét, és a levelezésük is reménnyel tölthette el, Hitler számára Mimi nem jelentett többet egy kellemes epizódnál. Amikor a hosszú távú terveket szövögető lány erre rádöbbent, felakasztotta magát. Szerencséjére sógora még időben rátalált, és elvágta a kötelet. Bár Mimi később állította, hogy 1931-ben Hitler lakásán lefeküdtek egymással, a történészek erősen vitatják a beszámoló hitelességét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Maria ReiterGeli RaubalHitler és Eva BraunUnity Valkyrie MitfordWinifred (Wini) Wagner

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár