2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A DNS segítségével megoldás születhetett Marat bőrbetegségének rejtélyére

2019. november 25. 19:14 Múlt-kor

A történelmi DNS-vizsgálatok jövője

A kutatás egy másik kérdést is felvet: lehetséges-e egyáltalán bőrbetegséget azonosítani valakiben DNS-minta által? „Ez egy fogós kérdés” – mondta Lalueza-Fox.

A DNS genetikai betegségeket fedhet fel, valamint egyéb betegségek jelenlétére utaló jeleket, azonban ami a fertőző betegségek kimutatását illeti, a DNS-elemzés még gyermekcipőben jár.

A kutató szerint valószínű, hogy Marat bőrbetegségét gombás fertőzés okozta, azonban a forradalmár testének, különösen bőrének vizsgálata nélkül lehetetlen biztos megállapítást tenni.

Felmerülhet a kérdés: ha még a DNS segítségével sem lehet talán soha biztosat mondani Marat betegségéről, mi értelme van a próbálkozásnak?

Egy érv lehet a kísérletezés mellett az, hogy az egészségügyi szempontok nagyban befolyásolhatják a történelem menetét – Marat-t betegsége az aktív politikától való visszavonulásra kényszerítette éppen akkor, amikor hatalma csúcsán járt.

Lehetetlen megmondani, hogy ha állapota nem lett volna ilyen súlyos, vagy egyáltalán nem küzdött volna e betegséggel, és nem kellett volna mindennapjait a fürdőkádban töltenie.

Egészségi állapota – főként fájdalmai – emellett Marat tudatállapotát és viselkedését is befolyásolta. „Befolyásolhatta döntéseit, és azt is, ő hogyan hatott a történelemre” – mondta Lalueza-Fox. „Nagyon, nagyon beteg volt.”

Az elemzés minden hiányossága ellenére igen előremutatónak mondható – és további kutatásokat inspirálhat e területen, amelyek segítségével jobban megérthetővé válik a történelem.

Charlier, Lalueza-Fox és kollégáik kutatása az első példa a DNS sikeres alkalmazására egy retrospektív diagnózis felállításában. Próbálkozások korábban is voltak, ezek azonban elakadtak az állagmegóvás vagy a törvény, illetve etika szempontjain.

Néhány éve például egy kutatócsoportnak nem sikerült engedélyt szereznie Frédéric Chopin zeneszerző egy varsói templomban őrzött szívének vizsgálatára. Végül egy vizuális elemzéssel arra következtettek, hogy a komponista nagy valószínűséggel tuberkulózisban szenvedhetett.

A legfontosabb etikai szempont minden elhunyt személy DNS-ének vizsgálatakor az élő rokonok álláspontja – akkor is, ha a végső „diagnózis” nem minősülhet többnek merő spekulációnál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A merénylet utáni pillanatok – a dühödt tömeg elfogja Charlotte Corday-t (kép forrása: nationalgeographic.com)Marat jellegzetes fejkendőjében (kép forrása: thefreelancehistorywriter.wordpress.com)Paul-Jacques-Aimé Baudry: „Charlotte Corday” (1860) (kép forrása: mymodernmet.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár