A vörösterror 133 napja

A brit kémelhárítás 20 éven át megfigyelte a Nobel-díjas írónőt

2015. augusztus 24. 14:07 MTI

A kommunizmus támogatása miatt a brit kémelhárítás húsz éven át megfigyelés alatt tartotta Doris Lessing Nobel-díjas írónőt: lehallgatta telefonbeszélgetéseit, felnyitotta leveleit és nyomon követte nemcsak őt, hanem barátait és ismerőseit is.

Doris Lessing 1957-ben

Az MI5 a Scotland Yard különleges egységeivel együttműködve tartotta megfigyelés alatt az irodalmi Nobel-díj 2007-es kitüntetettjét, jóval az után is, hogy Doris Lessing az 1956-os magyar forradalom leverése után elfordult a kommunizmustól - derült ki a szolgálat titkosítás alól feloldott irataiból. A pénteken nyilvánosságra került dokumentumok szerint az MI5 még az 1940-es évek elején Rhodesiában figyelt fel rá: akkoriban ment feleségül a kommunista agitátorként ismert Gottfried Lessinghez. A házasság válással végződött, Doris Lessing 1949-ben elhagyta a mai Zimbabwét, ahol felnőtt és Nagy-Britanniába költözött.

Londonban gyakran fordult meg a Brit Kommunista Párt - titkosszolgálatok által lehallgatott - központjában, a Covent Gardenben. 1952-ben aztán a hírszerzés (MI6) átadott egy aktát a kémelhárításnak olyan brit szerzőkről, akik ellátogattak Moszkvába. A listán Doris Lessing neve is szerepelt, alatta pedig a jellemzés, amelyből kiderült, hogy az írónő már-már fanatikus kommunista. A szolgálatok afrikai gyerekkorával magyarázták ezt, hozzátéve, hogy a kolonialista kizsákmányolás a kedvenc témája és azt hangoztatja, hogy "minden, ami fekete, az csodálatos és a fehér ember romlott".

1954-ben az MI5 már a Brit Kommunista Párt írócsoportjának vezetőjeként tartotta számon Doris Lessinget, akit 1956-tól Warwick Road-i lakásán is megfigyeltek. "Gyakran vannak különféle nációjú vendégei: amerikaiak, indiaiak, kínaiak és negrók. Elképzelhető, hogy a lakást erkölcstelen célokra használják" - szerepel az egyik jelentésben. A rendőrség különleges ügyosztálya nem sokkal később aztán elvetette ezt a lehetőséget, miután az író támogatója lett a Fiatal nők európai gyülekezete a békéért és a boldogságért nevű tömörülésnek.

Az 1956-os év meglehetősen eseménydús volt Doris Lessing számára: kiutasították a Dél-afrikai Köztársaságból és Rhodesiából, majd jött a magyar szabadságharc leverése. A forradalom szovjetek általi vérbe fojtása megosztotta a brit kommunistákat, az írónő végül távozott a párt soraiból. 1957 év elején kelt jelentések szerint Doris Lessing undorítónak találta az oroszok magyarországi tetteit, a Brit Kommunista Párt viselkedését az ügyben pedig reménytelennek és gyávának nevezte. "Vonzó, erős, veszélyes nő, könyörtelen, ha annak kell lennie" - írta ugyanaz a forrás.

Az MI5 a továbbiakban is megfigyelte őt, előadásait, írásait, az igazi csemegéket pedig megosztotta a dél-afrikai rendőrséggel. A kémelhárítás egyértelműen úgy gondolta, hogy Doris Lessing nem szakított teljesen a kommunistákkal. Az egyik jelentés szerint 1960-ban elment a Committee of 100 nevű háborúellenes csoport alakuló ülésére. 1962-ben azt írták róla: "szélsőségesen baloldali nézetei mérséklődtek, az afrikai ügyek azonban továbbra is érdeklik: nyílt ellenzője a faji diszkriminációnak. Az elmúlt években részese lett a nukleáris leszerelésért folyó hadjáratnak". Ez volt az utolsó jelentés az írónő aktájában. Doris Lessing két éve, 2013-ban hunyt el, 94 éves volt. Politikai nézeteit soha nem rejtette véka alá. A Nobel-díjat 88 évesen kapta meg, ő az irodalmi kategória mindmáig legidősebb kitüntetettje.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Doris Lessing 2006-ban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!