7 végzetes pillanat

990 nap alatt tervezik felépíteni az új Lengyel Történelmi Múzeumot Varsóban

2018. július 9. 20:45 MTI

Az ünnepi kapavágással megkezdődött pénteken Varsóban a Lengyel Történelmi Múzeum építése, a rendezvényen Piotr Gliński kulturális miniszter a legnagyobb lengyelországi kulturális kezdeményezésnek nevezte a tervek szerint 2021-ben nyíló intézményt.

Lengyel Történelmi Múzeum makettje
A múzeum előzetes makettje

A múzeum a Visztula bal partján álló 19. század eleji erőd, a Citadella területén épül. Gliński a kormány kötelességének nevezte, hogy az intézmény épületét minél hamarabb megnyissák. Közölte: az összességében 44 ezer négyzetméternyi épület a kiállítótermek, a raktárak és pihenőzónák mellett egy 600 férőhelyes audiovizuális és koncertteremmel is rendelkezik majd. A kiállítótermek a korábban ismertetett tervek szerint csaknem 7 ezer négyzetméternyi területet foglalnak el. Az intézmény része lesz a Citadellában már részben létesített múzeumi negyednek, amely magában foglalja majd többek között a Lengyel Hadtörténeti Múzeum új épületét, valamint a 2015-ben megnyílt Katyńi Múzeumot is.

A Lengyel Történelmi Múzeum csaknem 500 millió zlotys (mintegy 37 milliárd forintos) beruházásként épül. Az intézmény 2006 óta működik, de székhely, telek nélkül. A jelenleg a tárgyakat, emlékeket összegyűjtő, külső tárlatokat szervező, a lengyel történelem népszerűsítésével foglalkozó intézménynek évek óta csak egy kisebb épület áll rendelkezésre Varsó belvárosában. Sokáig gondot okozott ugyanis a megfelelő helyszín kiválasztása. A főépület kivitelezője, a Budimex S.A. elnöke, Dariusz Blocher a pénteki ünnepségen elmondta: az építkezést 2021 februárjában fejezik be.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!