A vörösterror 133 napja

7 meglepő tény az orvoslás történetéből

2018. július 6. 12:37 Múlt-kor

A 19. század elején már altatás alatt műtötték a rákos betegeket

Kan Aija egy 60 éves japán nő volt, aki sok rokonát elveszítette már a mellrák miatt. Látta nővéreit egyesével meghalni benne, így amikor saját bal mellében is tumort fedezett fel, tisztában volt a vélhető következményekkel. Volt azonban számára egy esély a túlélésre: a műtét. 1804-et írtak, és a lehető legjobb helyen volt e műtéthez: a sógun által uralt Japánban.

Hanaoka Szeisú Kiotóban tanult orvoslást, majd szülővárosában, Hirajamában állított fel praxist. Azután kezdett el érdeklődni az altatás iránt, hogy hallott egy 3. századi kínai orvosról, Hua Tuóról, aki egy összetett drog segítségével elérte, hogy páciensei átaludhassák a fájdalmas műtéteket. Hanaoka hasonló formulákkal kísérletezett, és előállt a cuszenszan nevű szerrel, amely egy erős, meleg ital volt.Növényi összetevői között megtalálható volt a Datura metel tudományos nevű, a maszlagok családjába tartozó növény, a sisakvirág, és az Angelica decursiva tudományos nevű angyalgyökérfaj. Ezek mindegyike valóban tartalmaz valamilyen fiziológiailag aktív vegyületet.

A cuszenszan igen potens szer volt, és ha az ember gyorsan itta meg, akár bele is halhatott. A megfelelő dózisban 6 és 24 óra közötti időre „ki tudta ütni” a pácienst, amely elegendő időt biztosított a legtöbb műtéthez. 1804. október 13-án Hanaoka sikeresen eltávolította az altatás alatt lévő Kan Aija daganatát, majd a későbbiekben legalább 150 további mellrákos pácienst műtött. Sajnálatos módon Kan Aija állítólag a következő évben belehalt betegségébe, a műtétet azonban ekkoriban nyugaton továbbra is altatás nélkül hajtották volna végre – ezt pedig neki nem kellett átélnie.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Hanaoka Szeisú szakkönyvének egy lapjaAz ugandai műtét ábrázolásaRészlet a Szusruta SzamhitábólJacques CartierPiócás véreztetést ábrázoló metszetSzakkara

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!