2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

2019. május 23. 08:32 Múlt-kor

A Titanic esete már számos feldolgozást megért, a mai napig nagy érdeklődést vált ki az emberekből és töretlen népszerűsége, viszont rejtve maradtak korának közismertebb személyiségei, akik ugyan a luxushajóval utaztak volna az Újvilágba, ám valamilyen okból kifolyólag mégsem tették. A történetek szereplőit túlnyomórészt valamilyen kisebb, hirtelen bekövetkezett negatív változás tántorította el a felszállástól. Ezek az emberek valószínűleg kezdetben bosszankodva vették tudomásul a körülményeket, majd később eszméltek rá, hogy az aktuális apró szerencsétlenségnek köszönhetik, hogy életben maradtak.

A Wall Street Napóleonja: J. Pierpont Morgan (1837-1913)

Morgan egy jómódú, sikeres család sarjaként maga is karriert csinált, és könyvelőként az üzleti élet felé vette az irányt. Vasúti és számos acélfeldolgozással foglalkozó társaságot egyesített, majd ezekből megalkotta saját vállalati birodalmát a United States Steelt, ami akkoriban a világ első milliárdokat érő üzletének számított.

A fémipart a villamosenergia területe követte és új vállalkozást hozott létre, a General Electricalt az előző módszerhez hasonlóan, két cég fúziója által. The Edison General Electrical és a Thomas Houston Electrical összeolvasztása még gazdagabbá tette Morgant. A XIX. század végére, 1891-re vállalatát tekintették hazájában a legdominánsabb elektromos eszközöket gyártó cégnek, sikerét pedig bizonyítja, hogy sokan a Wall Street Napóleonjaként emlegették.

Az üzleti életben ismét új terület felé vette az irányt és hajózási társaságokat is alapított a szokásos fúziós módszerrel. A cégek között szerepelt az International Mercantile Marine, sőt a White Star Company is, ami magát a tragédiáról elhíresült óceánjárót, a Titanicot birtokolta. Ez a vállalkozás volt az, aminek sikere akár az életébe is kerülhetett volna. Külön lakosztályt építtetett ki magának a járművön, felszerelve sétafedélzettel, fürdővel és különleges stílusban kialakított szivartartókkal.

A feltételeket ugyan megteremtették ahhoz, hogy a tulajdonos teljesíthesse első útját új szerzeményének fedélzetén, ám elsősorban a francia Aix területén, egy gyógyfürdőről elhíresül provence-i városban töltötte vakációját, ráadásul a Titanic kifutása előtti utolsó pillanatban döntött úgy, hogy ezt a vakációt meghosszabítja, elsősorban egészségügyi okokból vette továbbra is igénybe a gyógyvizeket.

A katasztrófát követően a tulajdonos hirtelen visszakozása és a hajón pusztuló riválisainak halála közt néhányan összefüggést véltek felfedezni, ami mindenféle szóbeszédhez vezetett. Elhunyt üzleti ellenfelei közé tartozik IV. John Jacob Astor, aki amerikai üzletember, feltaláló, és író volt, valamint alezredesként szolgált a spanyol–amerikai háborúban.

Egy másik neves személy Benjamin Guggenheim, a zsidó mágnáscsalád szülötte, aki szintén kiemelkedett az üzleti körökben, mint a harmadik rivális Isidor Straus, aki egy, a Németországból az USA-ba emigrált, szintén zsidó származású üzletember volt. Ironikus, hogy Morgan valóban hasznot húzott az ellenfelek halálából, ám ebben az évben ő maga szintén távozott az élők sorából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár