2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2500 oldalnyi dokumentumot gyűjtött össze az FBI Frank Sinatra alvilági kapcsolatait kutatva

2020. december 12. 08:32 Múlt-kor

Frank Sinatrát aligha kell bemutatni. Minden idők egyik legsikeresebb énekese – aki éppen 105 éve, 1915. december 12-én született – lenyűgöző karrierje során számtalan díjat és elismerést söpört be. Nevére mégis súlyos árnyék vetül, hiszen egész életében kísértette az a szóbeszéd, hogy felemelkedésében és sikeres pályafutásában döntő szerepet játszottak alvilági kapcsolatai. De vajon mennyi igazság rejlik a Keresztapa ikonikus jelenete mögött?

Végigdalolt huszadik század

Sinatra olasz szülők gyermekeként született 1915-ben. Az éneklés miatt már 16 évesen abbahagyta a tanulást. A korai próbálkozásai után a Hoboken Four nevű formációban találta magát, amellyel 1935-ben megnyertek egy rádiós tehetségkutató műsort. Ennek eredményeképpen együttesével egy féléves szerződést kapott, és csakhamar ő vált a társulat frontemberévé. A Hoboken Four azonban a belső feszültségek miatt gyorsan felbomlott.

A váltás után rövid ideig New Jersey-ben, egy autóparkoló fogadójában dolgozott pincérként és énekesként. Később Harry James, majd Tommy Dorsey segítségével ívelhetett fel az énekesi pályája. A negyvenes évek közepére már rendkívül népszerű és elismert előadó. Az évtized második felében azonban némiképp leszálló ágba került a karrierje, ám 1954-ben a Most és mindörökké című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Következtek Sinatra legtermékenyebbnek és legsikeresebbnek nevezhető évei. Ekkor szerezte meg a Grammy-díjait, összesen hatot. Először 1971-ben jelentette be visszavonulását egy búcsúkoncert keretében, ám még később is számos albumot adott ki, és több élő fellépést vállalt. 1994-ben átvehette a Grammy-életműdíjat is. Egy évvel később visszavonult a nyilvánosságtól, és 1998-ban hunyt el.

A Sinatra család tulajdonképpen a kezdetektől olyan környékeken élt, és olyan üzleteket működtetett, amelyekben találkozhattak a szervezett bűnözéssel. Franceso Sinatra, Frank Sinatra nagyapja még Szicíliában, Lercara Friddiben látta meg a napvilágot, alig 25 kilométerre a híressé vált Corleone városától. Franceso ugyanabban az utcában lakott, ahol Salvatore Luciano, aki Lucky Luciano néven vált ismertté az amerikai alvilágban. Francesco 1900-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba feleségével és gyermekeivel együtt.

Anthony (olaszosan: Antonino) Sinatra cipésznek tanult, később sofőrként, majd – Marty O’Brien néven – díjbokszolóként kereste a kenyerét. Több alkalommal került összeütközésbe a törvénnyel, de mindannyiszor megúszta, hogy elítéljék. Bűnlajstromán lopott áruk átvétele is szerepelt. Anthony elszöktette a későbbi feleségét, Dollyt, akinek a szülei nem támogatták a házasságot az írástudatlan férfival. New Jersey Hoboken nevű kerületében telepedtek le. A pár 1917-től egy kis kocsmát üzemeltetett, ám az üzletmenetet döntően befolyásolta az 1920-ban bevezetett szesztilalom.

Anthony szeszkereskedelemmel is foglalkozott, egy helyi bűnözőn, Waxey Gordonon keresztül, aki viszont jól ismerte Lucky Lucianót. Hoboken – mint kikötő – fontos pontjává vált az alkoholcsempészetnek, Anthony és Dolly testvérei is bekapcsolódtak a hamar felvirágzó üzletbe. Mindez azt eredményezte, hogy a család relatív jólétben élhetett, sőt olyannyira jól vészelték át a gazdasági világválságot, hogy az 1930-as években Frank új kocsit is kapott az édesanyjától.

A család által üzemeltetett bárban – ahol egyébként számos alvilági figura is megfordult – maga Sinatra is énekelt. Azt sosem tagadta, hogy találkozott maffiózókkal, ám csakis mint a bár fellépője. „Üzleti ügyekben” nem vett részt, állította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Első bandája, a Hoboken Four hamar felbomlott, ám a család által üzemeltetett bárban Sinatra később is állandó fellépő volt, a vendégek közt pedig a maffia is képviseltette magát.Frank Sinatra édesanyjávalKennedy sokat köszönhetett a maffiabeli kapcsolatait az érdekében felhasználó Sinatrának, akitől azonban elhidegült a megválasztása után. A színész ezt követően bosszúból a republikánusokat támogatta.Az afterpartyn Donna ReeddelAngelo Maggio közlegény kétes módon megszerzett szerepéért Oscar-díjat kapottFrank Sinatra a Reagan-házaspárralAva Gardner és Frank SinatraAz ominózus fotó

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár