A vörösterror 133 napja

Befutott Budapestre a Szabadság Expressz 

2014. szeptember 3. 18:33 MTI

Megérkezett a rendszerváltozás 25. évfordulójáról megemlékező Szabadság Expressz szerda délelőtt Varsóból útjának harmadik állomására, Budapestre. A résztvevők szerint az utazás kiváló alkalom arra, hogy "első kézből" megismerjék a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket. 


A vonattal érkezett fiatalok budapesti programja a kommunista köztéri szobrokat bemutató Memento Park (Szoborpark) megtekintésével kezdődött. A varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának (ENRS) oktatási projektjében Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország és Németország kulturális minisztériuma - magyar részről az Emberi Erőforrások Minisztériuma -, valamint a 20. század történetével foglalkozó kulcsfontosságú intézményei működnek közre.

A magyarországi utazás partnere a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), illetve a budapesti Lengyel Intézet. A Szoborpark megtekintése előtt a szervezők a helyszínen sajtótájékoztatón ismertették a Szabadság Expressz programját és levetítették a résztvevőkkel készített videofilmet.

Rafal Rogulski, az ENRS igazgatója elmondta, hogy a Szabadság Expressz az általa vezetett szervezet eddigi legnagyobb projektje, abban Európa tíz országából, illetve Costa Ricából érkezett, a rendszerváltás után született húsz fiatal vesz részt, akiket nemzetközi zsűri választott ki. Az egyetlen magyar résztvevő a Zürichben filmművészetet tanuló Rubi Anna. A résztvevők többsége volt szocialista országokban született, de van köztük Németország nyugati feléből és az Egyesült Királyságból érkezett fiatal is. A kommunizmus európai bukásához vezető történelmi események emlékeit keresik fel, a rendszerváltás folyamatának egyes részvevőivel találkoznak.

A Szabadság Expressz utasai - köztük képzőművészek, zenészek, filmrendezők - a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy személyesen akarják megtapasztalni az egykori eseményeket, azt, hogy mit jelent a szabadság hiánya és a szolidaritás. Felhívták a figyelmet arra, hogy személyes megfigyeléseik, fényképeik, film- és hangfelvételeik felkerülnek egy folyamatosan frissülő, angol nyelvű blogra (www.freedomexpress.enrs.eu), valamint a Facebookon is nyomon követhetők (www.facebook.com/madeineightynine).

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a Retörki és az ENRS tudományos főtanácsadója hangsúlyozta: az 1989-es rendszerváltozás magyarországi eseményei nem választhatók el az akkori közép-európai történésektől, amelyek kölcsönösen ihlették egymást. Ezért járja végig a Szabadság Expressz a Gdansk-Varsó-Budapest-Temesvár-Sopron-Pozsony-Prága-Berlin útvonalat. Kiss Gy. Csaba szerint a Memento Park elégtételt jelent annak a nemzedéknek, amely megérte a kommunizmus, a szovjet birodalom összeomlását.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!