2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Halálos divattrendek II.

2014. szeptember 2. 12:02

Gúzsba kötött kínai lábak

A kínai nők életét több mint ezer éven át egy szörnyű kínokkal járó divat nehezítette meg: az ún. lábelkötés. A 8. századtól a 20. század első éveiig megfigyelhető jelenség lényege, hogy a női lábakat egy több méteres szövetdarabbal gyakorlatilag gúzsba kötötték, hogy minél kisebbnek látszódjon, valamint hogy lótuszvirág formájú legyen, ami a kínai kultúrában az erotikus varázst testesítette meg.

A fiatal hölgyek - miután levágták lábkörmeiket - először megmártóztatták lábfejeiket egy ecet, vizelet és gyógynövények keverékéből álló oldatban, majd a lábujjakat behajlították, s átkötötték egy akár 3-5 méter hosszúságú szövetdarabbal, amelyet 2-3 havonta (más források szerint az arisztokraták naponta) cseréltek. Eközben a lábujjak csontjai lassan eltörtek, a láb pedig a végletekig eldeformálódott. Szörnyű belegondolni, hogy az első lábkötésre 2-7 éves korban került sor, s állítólag 2-3 év múlva már elérték a kívánt lótuszformát.

A barbárnak tűnő hagyomány hajnalán még csupán a magasabb társadalmi osztályoknál (elsőként a császári udvarban) terjedt el e szokás, azok között, akik lényegesen könnyebb életvitelük miatt megengedhették, hogy elnyomorított lábaikat ritkán használják. Egy évszázad elteltével azonban az egész női társadalomban hódított a lábelkötés, ami a szegényebb, földeken dolgozó parasztleányok számára pokoli életet jelentett, ugyanis kis lábaikkal szinte járni sem lehetett.

A fájdalmas eljárás eredményeképpen a kínai hölgyek lábujjaiban megszűnt a vérkeringés, üszkösödés, vérmérgezés, sőt a lábak teljes elrothadása fenyegette őket. Egy becslés szerint körülbelül 10 millió nő eshetett át az embertelen eljáráson, tíz százalékuk pedig belehalt a pokoli kínokkal járó divatba.

A halálos divattrendekről készült előző összeállításunkat itt olvashatják

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár