Kalandos középkor

Azonosították a "jávai partok vágtázó szellemét"

2014. augusztus 19. 15:03 MTI

Azonosították a jávai partok vágtázó szellemeként emlegetett USS Houston (CA 30) amerikai cirkáló roncsait az Indonéziához tartozó sziget partjainál. A második világháborúban elsüllyedt hajó maradványaiban 700 tengerész nyugszik. 


Az amerikai haditengerészet hétfőn jelentette be, hogy amerikai és indonéz búvárok minden kétséget kizárólag azonosították a USS Houston (CA 30) hadihajót.

A cirkálót 1942. február 28-án süllyesztették el a japán erők. Az 1068 fős legénység tagjai közül csupán 291 tengerész élte túl a támadást és az azt követő hadifogságot. Albert H. Rooks, a hajó kapitánya hősiességéért posztumusz megkapta a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetést, a Becsületérmet (Medal of Honor).

Az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának parancsnoka, Harry Harris admirális szerint a búvárok bizonyítékot találtak arra, hogy a roncsot korábban megbolygatták. Szegecsek és acéllemezek mellett hadianyag is tűnt el a hajótestből. Emellett olajszivárgást is észleltek a roncsnál.

Harris hangsúlyozta, hogy fontos megvédeni a USS Houstont és más olyan helyszíneket a tengerben, ahol a ma élvezett szabadságért és biztonságért életüket áldozó tengerészek nyugszanak. Az amerikai haditengerészet szerint több mint 17 ezer hajó és repülő roncsa van a világ tengereinek fenekén. A Jáva partjainál fekvő roncs egyébként népszerű merülőhely a búvárkodók körében.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!