Őrült uralkodók

Múzeumba került a világ legrégebbi nőalakja

2014. május 13. 13:51 MTI

Megtalálása után öt évvel állandó helyére, múzeumi vitrinbe kerül a világ legrégebbinek tartott nőalakja, egy 40 ezer éves szobrocska, amely a németországi Hohle Fels-barlangból került elő.


A szobrocskát a baden-württembergi Blaubeurenben lévő Őstörténeti Múzeumban helyezték el, ahol különleges állandó kiállítás nyílt az emberiség történetének néhány legrégebbi műalkotásából.

A Blaubeuren közelében lévő Sváb-Alb-hegység jégkorszaki barlangjai fontos lelőhelyek a világ régészei számára. Itt találták a világ legrégebbi hangszereit, nagyon régi festményeket és számos történelmi jelentőségű figurát. A leletek azt sugallják, hogy az Alb barlangjaiban élt őssvábok "találták fel" a képzőművészetet, a zenét és talán a festészetet is.

A Hohle Fels-barlangban 2008-ban hat darabban előkerült mamutagyar-szobrocska a szakértők számára a legértékesebb lelet. A mindössze hat centiméteres figura női alakot ábrázol túlhangsúlyozott nőiességgel, túlméretezett farral és nemi szervekkel. Ez a legrégebbi ismert műalkotás, amely emberalakot ábrázol.

Eddig azonban hiányzott egy múzeum, amely bemutatná a világhírű leleteket. Ezért a különleges tárgyak mindig a páncéltermekbe kerültek, a Sváb-Alb-hegység turizmusért felelős hivatalának nem kis bosszúságára. A turisták által igen kedvelt Stuttgart és Tübingen városok is jelentkeztek, hogy náluk kapjon helyet a központi múzeum, a történelmi emlékeket tulajdonló Baden-Württemberg tartománya azonban végül a csupán 12 ezer fős lakosú Blaubeuren mellett döntött.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!