2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb amerikaiak földi maradványai térnek haza Kambodzsából

2014. április 2. 12:57 MTI

Hazaszállították az Egyesült Államokba szerdán Kambodzsából három olyan amerikai katona földi maradványait, aki feltehetően több mint negyven éve, a vietnami háború idején halt meg - jelentette be az Egyesült Államok Phnom Penh-i nagykövetsége.

A csontokat a keleti Kampongcsam tartományban találták meg kambodzsai tisztviselők és a Pentagon hadifoglyok és eltűnt személyek felkutatásáért felelős parancsnokságának (JPAC) szakemberei. A földi maradványokat három, amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsóban szállították el a JPAC hawaii laboratóriumába, ahol azonosítani fogják őket.

Phnom Penh és Washington 1992 óta működik együtt a Kambodzsa területén eltűntként nyilvántartott 90 amerikai katona földi maradványainak felkutatásában. Eddig 37 holttest maradványait sikerült megtalálni és azonosítani. Az 1960-as évek elején kezdődött és 1975-ben lezárult vietnami háborúban összesen 3,14 millió amerikai katona vett részt, és több mint 58 ezren vesztették életüket a harcokban.

Bár Kambodzsa semlegességet hirdetett a vietnami háborúban, az amerikai hadsereg 1969-ben bombázni kezdett olyan, Kambodzsa területén fekvő táborokat, amelyekről gyanította, hogy a kommunisták használják őket, és 1970-től kezdve szárazföldi csapatokat is vezényelt a Vietnammal szomszédos országba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár