2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közép-Ázsiából érkezhettek a venétek

2013. november 11. 15:00

Közép-Ázsiából érkezhettek a venétek Észak-Itáliába a türkmenisztáni Karakum-sivatagban fellelt csontplakett szerint, amely bizonyíthatja a Homérosz műveiben is megénekelt mondát - jelentették be a leletet megtaláló olasz régészek.

A Kaszpi-tengertől keletre, egy sivatagi oázisban folyó ásatáson tárta fel a díszes csontlemezt Gabriele Rossi Osmida kutatócsoportja. Az i. e. 3. évezredből származó plakettet vésett rózsák sora díszíti, amely az észak-olaszországi ősi venét kultúra tárgyain is gyakran megtalálható.

A venétek közép-ázsiai eredetének mondája Homérosztól származik, őt idézi Sztrabón ókori görög tudós Geógraphika hüpomnémata (Földrajzi feljegyzések) című munkájában. Homérosz a Kaszpi-tenger mellett elterülő Paflagónia nevű országot nevezi a venétek származási helyének. A venétek alapították Padova és Este városát, és róluk nevezték el Velence (Venezia) városát és Veneto olasz tartományt.

Negyedszázada, hogy Rossi Osmida elkezdte a Margianának nevezett kultúra i. e. 3-2. évezredből származó fellegvárai feltárását. A most folyó ásatások az Adji Kui fellegvártól északra elterülő vidék kutatására koncentráltak, ahol kézművesek műhelyeit és szövéshez szükséges eszközöket, például fonalnehezékeket, illetve holdsarló-alakú, hegyes, szürke kovakőeszközöket tártak fel, amelyeket késként használhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár