2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Az argentin katonai junta titkos dokumentumaira bukkantak

2013. november 5. 12:33 MTI

Mintegy 1500, az egykori argentin katonai junta idejéből származó titkos dokumentumra bukkantak Buenos Airesben, az argentin légierő parancsnokságának egy elhagyatott épületrészében - jelentette kedden honlapján a BBC.


Az iratok között van 280 jegyzőkönyv, amely az 1976 és 1983 között hatalmon lévő katonai junta tanácskozásainak részleteit rögzíti - közölte Agustin Rossi védelmi miniszter. A dokumentumok időrend és téma szerint vannak rendszerezve. Rossi elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a katonai junta teljes uralmának időszakát lefedő titkos iratokra bukkantak.

A most megtalált dokumentumokban szerepel továbbá számos olyan művész és értelmiségi neve, akiket akkoriban kormányellenességük miatt feketelistára helyeztek, köztük Mercedes Sosa énekesnő, Julio Cortázar író és Osvaldo Pugliese tangózenész. A megtalált iratokról az argentin kormány adott hírt egy sajtótájékoztatón, ahol azt is közölték, hogy a dokumentumokat hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

Argentínában 1976 márciusában került hatalomra a katonai junta, amelynek elnöke Jorge Videla tábornok, majd 1981-től Roberto Viola tábornok volt. A junta másik két tagja Orlando Ramón Agosti, a légierő parancsnoka és Emilio Massera admirális volt.

Becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg az argentin katonai diktatúra idején. Egyelőre nem tudni, hogy a most felbukkant titkos iratokból fény derülhet-e majd eltűnt vagy tisztázatlan körülmények között megölt áldozatok sorsára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár