7 végzetes pillanat

Meghalt a rudabányai ősmajmok felfedezője

2013. augusztus 26. 16:00

2013. augusztus 25-én hosszan tartó betegségben, életének 85. évében elhunyt Hernyák Gábor, az egykori Országos Érc- és Ásványbányászati Vállalat rudabányai vasércbányájának vezető geológusa, a rudabányai ősmajmok felfedezője.

Hernyák Gábor 1965-ben találta meg a Rudapithecus első maradványát. 1999 nyarán, a nemzetközi kutatócsoport ásatási területéről kiszorulva a 70 éves nyugalmazott főgeológus felnézett a mellette álló diákokra, és a szürke agyagban megcsillanó fekete fogakra bökött ujjával. A kanadai hallgatók a legteljesebb Rudapithecus koponyát előbb „Gábor”-nak nevezték, majd miután kiderült, hogy a 10 millió évvel ezelőtt élt emberszabású majom nőstény volt, „Gabi”-ra változtatták nevét. Egy másik rudabányai kihalt főemlős, az Anapithecus hernyaki már az ő nevét viseli.

Hernyák Gábor 2010-ben elsőként vehette át Miskolc-Lillafüreden a „Geofil Díjat”, amelyet évente az a személy kap, aki a Kárpát-medence kimagasló földtani értékének felismerésében meghatározó tevékenységet végzett. Az 1971-ben megkezdődött ásatások eredményeként Rudabánya az emberré válás korai szakaszának világszerte ismert, meghatározó jelentőségű lelőhelye. 

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!