A vörösterror 133 napja

Szuperrészletes kép a mocsikák faláról

2013. augusztus 16. 07:23

A Peru északi részén található, a mocsikák által épített Huaca de la Luna (Holdtemplom) vályogfalai bonyolult rajzokkal vannak tele, amelyek segítenek megmagyarázni a régió egykori lakóinak bonyolult hitvilágát és szokásait. 


A 19 négyzetméteres fal a templom által közrefogott főtér egyik sarkában található, s a mocsikák spirituális életének jeleneteit ábrázolja, például az emberáldozást, felbukkan számtalan állat és néhány harcos, de a rajzok a mocsika mindennapokba is betekintést engednek. A 0,24 gigapixeles kép erre a linkre kattintva érhető el.

A mocsikák dél-amerikai indiánok voltak, akik az Andok környékén, Peru észak-nyugati partvidékén az 1-7. század között leginkább a folyóvölgyek oázisaiban laktak. A 300 és 800 között virágzó (majd ezután rejtélyesen eltűnő) mocsika vagy mocse birodalomban – a mai Trujillo körül – 15 ezren élhettek. A nép, amely istenei engesztelésére az emberáldozattól sem riadt vissza, nem volt fejletlenebb, mint a majdnem ezer esztendővel később élő inkák.

Fabio Amador több száz felvételt készített a falrészletről, majd ezeket a GigaPan Systems-szel feldolgozta. A régészek újabban szeretnek több gigapixeles képeket készíteni kutatásuk során, így sikerült feltérképezniük többek között egy paleolitikum kori lelőhelyet Franciaország délnyugati részén, illetve egy makedón kultikus helyet a görög Szamothraké szigetén.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!