A vörösterror 133 napja

Ismét Iraké Szaddám kardja

2013. július 30. 10:56 MTI

Ismét Iraké Szaddám Huszein kardja; az Egyesült Államok ugyanis visszaszolgáltatta a volt diktátor egyik kedvenc trófeáját. A kard 2012 januárjában került az amerikai hatóságok birtokába, amikor a New Hampshire állambeli Manchesterben egy árverésen rábukkantak.


Az amerikai belbiztonsági minisztérium helyi idő szerint hétfő este jelentette be, hogy az Egyesült Államok iraki inváziójának végén a hatalmától megfosztott diktátor irodájából zsákmányolt, 1 méter 10 centis, aranyozott kardot átadták Irak washingtoni nagykövetének.

A kard 2012 januárjában került az amerikai hatóságok birtokába, amikor a New Hampshire állambeli Manchesterben egy árverésen rábukkantak. Az aukciós ház 15 ezer dollárra tartotta Szaddám Huszein egykori kedvelt kardját, mielőtt az illetékesek lefoglalták azt.

Értesülések szerint a kard - amelynek pengéjét és hüvelyét arany intarziás arab írás díszíti - egy, az iraki inváziót megörökítő amerikai történész közreműködésével került az Egyesült Államokba. A belbiztonsági minisztérium úgy értékelte, hogy a kard - amelyet Szaddám Huszein korábban ajándékba kapott - nem számít korszerű harctéri fegyvernek és ezért nem is tekinthető harci zsákmánynak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!