Őrült uralkodók

Megtalálták Amelia Earhart repülőgépét?

2013. május 30. 12:02

A Kiribati Köztársaság egy lakatlan szigete közelében rögzített szemcsés szonárképen lehet a 76 éve eltűnt legendás amerikai pilótanő, Amelia Earhart Lockheed Electra gépe - számolt be a Discovery News.


A szonárfelvételt az a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) tette közzé, amely korábban már több sikertelen expedíciót vezetett a 76 éve nyomtalanul eltűnt amerikai pilótanő, Amelia Earhart földi maradványainak és repülőgépének felkutatására. A szemcsés képen a TIGHAR szerint egy "anomália" látható 180 méteres mélységben a Nikumaroro-szigetnél, nagyjából 500 kilométerre délkeletre Earhart eredeti céljától, a Howland-szigettől.

A felvételen egy 6,5 méter hosszú, délnyugat-északkelet irányú tárgy erős visszaverődése látható, az árnyékokból pedig arra lehet következtetni, hogy az objektum - amely egy víz alatti szikla lejtőjénél fekszik - a délnyugati részén magasabb. A képi elemzések szerint a titokzatos tárgy formája megegyezik az Electra futóművének roncsával.

A pilótanő negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátor társaságában 1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

A szonárfelvétel

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a négyezer kilométerre fekvő, alig két kilométeres Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált útjelzőként számukra, a szigetnél egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni, Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt.

Az azonnal megindított, az amerikai történelemben példátlan nagyságú és költségű mentőexpedíció nem járt sikerrel. Négymillió dollár elköltése és félmillió négyzetkilométernyi terület átfésülése után felhagytak a kereséssel, Earhartot 1939-ben nyilvánították hivatalosan halottá. A pilóták sorsáról ma sem tudni biztosat: a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy elfogyott az üzemanyaguk és a tengerbe vesztek.

Mások szerint eltévedtek és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak. (Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a szigeten kerültek elő olyan tárgyak, amelyek az 1930-as évek Amerikájában készültek.) Egy vadabb teória úgy szól, hogy Earhart valójában kémküldetést hajtott végre, de a japánok elfogták és egy tokiói börtönben végezte be. Természetesen keringenek városi legendák is, eszerint Earhart túlélte a repülést, de mivel elege volt a hírnévből, álnéven kezdett új életet.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!