2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Akik nem nyugodhattak békében

2012. november 29. 14:22

Kihantolták kedden a 2004-ben elhunyt Jasszer Arafat földi maradványait, hogy nemzetközi igazságügyi szakértők meg tudják állapítani, mérgezés áldozata lett-e vagy sem a néhai palesztin vezető. Rajta kívül számos más ismert ember maradványait exhumálták az elmúlt évszázadokban. Összeállításunkban nyolc híres történelmi személy kihantolásának okait és körülményeit mutatjuk be.

Kolumbusz Kristóf: két helyen nyugodhat

Kolumbusz végakarata szerint az általa mindvégig Indiának hitt Amerikában szeretett volna nyugodni, ám 1506-os halálakor mégsem keltek át maradványaival az óceánon, hanem a spanyolországi Valladoid városában helyezték örök nyugalomra, ahonnan pedig egy sevillai kolostorba vitték. Azonban 1542-ben a testet innen is kihantolták, s Hispaniola szigetére szállították, ahol Santo Domingóban, a Dominikai Köztársaság fővárosában temették el.

A 17. század végén Spanyolország átengedte a sziget nyugati felét a franciáknak, így Kolumbusz testét Kubába vitték. Kuba függetlenségének kikiáltását követően a felfedező teste ismét átkelt az Atlanti-óceánon; ezúttal a sevilla-i katedrálisban helyezték el. Legalábbis ez az elfogadott elmélet: van ugyanis egy a felfedező nevével ellátott, csontokat tartalmazó láda a dominikai főváros Kolumbusz-emlékművénél is. A sevilla-i maradványokból vett DNS-minta a vizsgálatok szerint egyezik Kolumbusz Diego nevű testvérével, aki szintén Sevilla környékén van eltemetve. A Santo Domingo-i maradványokat azonban eddig még nem engedték megvizsgálni a hatóságok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár