2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten tartja közgyűlését a Történész Világszövetség

2012. augusztus 31. 13:27

Budapesten tartja közgyűlését a Történész Világszövetség (CISH) szeptember 6-8. között, ehhez kapcsolódóan pedig szeptember 6-án konferenciát rendez a nemzetközi migrációról a világszervezet és a Magyar Tudományos Akadémia újonnan létrejött Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI). A konferencia megnyitását követően, szeptember 6-án 9.30-kor az MTA BTK Jakobinus termében (1014 Budapest, Országház utca 30.) sajtótájékoztatón beszámolnak azokról az intézkedésekről, melyeket az MTA hozott a tudóselvándorlás, az agyelszívás csökkentése érdekében.

A számos, nemzetközileg elismert történész közül Ablonczy Balázs előadásában többek közt arról beszél majd, hogy a két világháború közötti magyar kivándorlók miként vitték magukkal honi elvárásaikat és politikai nézeteiket új hazájukba, ahol azok egy-egy konfliktus során akár sokkal jobban felerősödhettek, mint odahaza. Tóth Heléna, aki nemrégiben a Harvard Egyetemen védte meg a témában doktori disszertációját, az amerikai Kossuth-emigrációt hasonlítja össze a német politikai száműzöttek megítélésével. Balogh Balázs előadásában azt mutatja be, miként vált a soknemzetiségű századfordulós Magyarország felbomlása után a belső- és külső vándorlás kulcskérdéssé.

A külföldi előadók közül David Feldman a Londoni Egyetemről azt vizsgálja, hogyan kezelte az állam a bevándorlók által felvetett szociális kérdéseket, beleértve a szegényügyi törvényt és a jóléti állam intézkedéseit. Dariusz Stola (Lengyel Tudományos Akadémia) előadásában áttekintést nyújt a nemzetközi migráció 20. századi európai történetéről, míg Stefan Troebst a Lipcsei Egyetemről a kényszermigráció-diskurzus és az emlékezet európai kultúrája címmel tart előadást. A további előadók: Matěj Spurný (Cseh Tudományos Akadémia), Frank Tibor (ELTE), Melegh Attila (Demográfiai Intézet), Annemarie Steidl (Bécsi Egyetem) és Kováts András (MTA TK Kisebbségkutató Intézet).

A Történész Világszövetség a legrégebbi és legnagyobb történész szervezet, amely ötévente rendezi világkongresszusát. 1898-ban a Vilma holland királynő koronázása alkalmából rendezett nagyszabású rendezvénysorozathoz kapcsolódott az első, mintegy 300 fős hágai összejövetel. Párizs (1900), Róma (1903), Berlin (1908) és London (1913) után a világháború miatti 10 esztendős szünetet követően a brüsszeli konferencián vetődött fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy nemzetközi szervezetet, amely szakmailag színvonalasabbá, kiegyenlítettebbé tenné a kongresszusok előkészítését. 1926-ban Genfben alakult meg a Történettudományi Nemzetközi Bizottság (Comite International des Sciences Historiques, rövidítve CISH, közkeletűbb magyar nevén a Történész Világszövetség). A szervezetnek jelenleg 53 tagállama van.

Időpont: 2012. szeptember 6. 9 órától (A sajtótájékoztató időpontja: 9.30)

Helyszín: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Jakobinus terem (1014 Budapest, Országház utca 30.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár