2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Perlik a svájci bankokat a zsidók vagyonának eltüntetése miatt

2012. május 9. 11:40

Elhúzódó per indulhat amiatt, hogy a svájci bankok több tízezer zsidó ügyfél bankszámláját szüntették meg a Harmadik Birodalom vezetése idején. A felpereseket képviselő ügyvéd szerint a kár elérheti a 6 milliárd dollárt is.


A nácik uralma idején mintegy hétmillió bankszámlát nyitottak Svájcban, ezek közül 60 ezret zsidók indítottak. A zsidók ily módon a vagyonukat akarták kimenteni, azzal a szándékkal, hogy a világháború után visszakövetelhessék azokat.

A héten indult meg az a per, amelynek az a vádpontja, hogy a svájci bankok rendszeresen eltitkolták és megszüntették a banki feljegyzéseket, megakadályozandó a bankszámla-tulajdonosokat abban, hogy visszaköveteljék vagyonukat.

Évekkel később kiderült, hogy az újonnan nyitott bankszámlák közül hárommillió egyszerűen megszűnt. „Eltüntek és elégették őket. Eltüntették a bizonyítékokat” – közölte a felperesek ügyvédje, a nemzetközi jogra specializálódott Roland Roth, aki az izraeli károsultakat képviselve perelte be a svájci bankokat – írja a Haaretz című izraeli napilap.

A svájci bankok gyakorlatára először a svájci Christoph Meili hívta fel a figyelmet 15 évvel ezelőtt. Meili ekkor azt állította, hogy banki tisztviselők eltüntették azon elhunyt ügyfelek számláit, akiknek örökösei tartózkodási helyéről nem voltak információik. Roth becslése szerint a bankok 6 milliárd dollárral tartoznak az örökösöknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 15.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár