Legendás apák és fiúk

Ókori templomot tártak fel Görögországban

2012. április 29. 15:32 MTI

Ókori templomot tártak fel görög régészek a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részében, Messzénia régióban.

A most felfedezett templom körüli területen számtalan szerszám hevert, amelyet az ókori építőmesterek használtak - olvasható a The Greek Reporter online kiadásában.

A feltárások a térségben két évvel ezelőtt kezdődtek. Az ásatások során rengeteg fegyver, különösen sok lándzsa került napvilágra, amelyeket a feltételezések szerint a templom istenségének ajánlhatták fel. Rábukkantak egy meztelen lándzsás férfit, vélhetően harcost ábrázoló bronzszoborra is.

Kszeni Arapogianni régész szerint a leletek alapján valószínűsíthető, hogy a szentélyt Árésznek, a háború és a harc istenének a tiszteletére emelték. Az áldozati ajándékok jellegéből és különösen a lándzsákból kiindulva - valamint tekintettel arra, hogy a közelben van a világörökségi listán szereplő Apolló Epikuriosz temploma -, egyben Apollónnak is szentelhették az aprócska templomot.

"Véleményem szerint a szentélyt emelhették először az i.e. 6. században. Valószínűleg a spártaiak építették, amikor meghódították Messzéniát. A messzéniaiak - visszanyerve szabadságukat - ugyanazon a helyszínen egy nagy templom építésébe fogtak" - vélekedett Kszeni Arapogianni, aki szerint a szentély körül heverő szerszámok azt jelentik, hogy az ókori építőmesterek félig-meddig lebontották a régi templomot, hogy egy sokkal nagyobbat emelhessenek.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!