Hitler elfeledett szövetségesei

Restaurálják az ókori déloszi színházat

2012. március 19. 17:02 MTI

Restaurálják az ókori déloszi színházat - jelentette be a görög kulturális és idegenforgalmi minisztériumhoz tartozó központi régészeti tanács.

A Kükládok szigetcsoporthoz tartozó aprócska, 5 kilométer hosszú és 1 kilométer széles Déloszt szent helyként tartották számon még mielőtt a görög mitológia oda helyezte volna Apollón és Artemisz szülőhelyét. A sziget a i.e. 478-ban alapított déloszi szövetség tagjainak találkozóhelye volt.

A déloszi színház azon kevés ókori teátrumok közé tartozott, amelyet teljes egészében márványból építették. A munkálatok i.e. 314-ben kezdődtek és i.e. 250 táján értek végett, a színház 6500 néző befogadására volt alkalmas. Az előadások i.e. 88 után szűntek meg, amikor Mithridatész pontoszi király kifosztotta a szigetet.

A helyreállítási terveket Konsztantinosz Zampasz mérnök ismertette, aki szerint mindenekelőtt katalogizálják és egybegyűjtik a szerteszét heverő építészeti elemeket, majd elvégzik a szükséges állagmegóvási munkálatokat. A végső cél helyreállítani a színházat eredeti szépségében.

A munkálatok összköltségét 1,5 millió euróra - mintegy 435 millió forintra - becsülik. A központi régészeti tanács reményei szerint a Déloszt évente felkereső sok ezer turista a színházat is beiktatja programjába. Nem kizárt, hogy a helyreállítás után kisebb, legfeljebb 200 nézőt befogadó rendezvényeket is tartanak a teátrumban.

Mint Konsztantinosz Zampasz kiemelte, a munkálatok során nem használnak fel új márványt.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!