Hitler elfeledett szövetségesei

A Beatlest ünnepli Liverpool

2012. február 27. 18:08 MTI, Múlt-kor

A Beatles alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli 2012-ben rendezvények sorozatával Liverpool.


A programáradat csúcspontja az augusztusi nemzetközi Beatles hét, amely az egész világról a városba csábítja a gombafejűek rajongóit - adta hírül a liverpooli városvezetőség. A Beatles létrejöttét 1962 augusztusára teszik, ekkor találkozott Ringo Starr dobos John Lennonnal, Paul McCartneyval és George Harrisonnal. Két hónappal később elkészítették első, Love Me Do című dalukat, amellyel kezdetét vette az egész világot behálózó Beatlemánia.

Az augusztusi ünnepi héten többek között emlékkoncerteket, előadásokat és a világ legnagyobb Beatles-konferenciáját is megrendezik. Októberben nagy Love Me Do hétvégére kerül sor, decemberben pedig a 32 éve meggyilkolt Lennon emlékére istentiszteletet tartanak. "Ez nagyon fontos év a Beatles történetében, Liverpool pedig nem engedheti meg, hogy ez mindenféle ünneplés nélkül múljon el. Nem szabad lebecsülni a Beatles erejét, amellyel látogatókat vonz a városba. Az egész évet meghatározó ünnepségek a helyi gazdaságnak is lendületet adnak, amire nagy szükségünk is van" - mondta el Joe Anderson, Liverpool közigazgatási vezetője.

A poptörténet talán leghíresebb zenekara 1959-ben Liverpoolban alakult, akkor még Quarryman néven, majd Silver Beatlesre módosítottak (e néven hamburgi éjszakai klubokban játszottak), 1962-től folytatták Beatlesként. Tagcserék után 1962-re alakult ki a legendás négyes: John Lennon (ének, gitár), Paul McCartney (ének, basszusgitár), Gerge Harrison (szólógitár, ének), Ringo Starr (dobok) felállással. Egy liverpooli lemezboltos, Brian Epstein segítségével jutottak el a lemezgyárig, ahol végül szerződést kínáltak nekik.

Második kislemezük, a Please, Please Me az angol listák első helyére került, s 1963-ban megjelentek első nagylemezeik. 64-től már Amerika és az egész világ a Beatlemaniától zengett. Ez volt az az év, amikor a toplista első helyén öt Beatles-dal szerepelt. A Beatles állt az új ifjúsági lázadás és a köréje szerveződő szubkultúra (öltözködés, haj, magatartásfoprmák stb.) középpontjában. Az együttes munkásságáról és mindennapjairól több film (Help, A Hard Day's Night) és egy rajzfilm (Yellow Submarine) is készült, tehetségüket elismerve pedig lovagi címet kaptak a királynőtől. Epstein 1967-es halála után a zenekar tagjai maguk vették kezükbe ügyeiket, s megalakították az Apple vállalkozást. 1968 környékén a tagok között fokozatosan romlani kezdett a viszony.

Utolsó két albumuk, az Abbey Road (1969) és a Let It Be (1970) megjelenése után a helyzet már tarthatatlanná vált, az együttes 1970-ben feloszlott. A rajongók leghőbb álma, a csapat esetleges újraegyesítése ért véget 1980. december 8-án, amikor John Lennont lelőtték. Ekkor a Beatles végleg legendává vált. Tagjai az együttes feloszlása óta is minden évben jelentettek meg nagylemezt antológia vagy sosem hallott koncertfelvétel formájában. 2001 novemberében George Harrison is elhunyt.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!