2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Húsz maori fejet ad vissza Franciaország

2012. január 23. 15:32 MTI

Maori bennszülöttek tetovált fejeit szolgáltatta vissza Franciaország Új-Zélandnak hétfőn.

A maradványok - amelyek között több mint kétszáz éves is akad - különféle franciaországi múzeumokból származnak, ahol néprajzi kuriózumként állították ki őket. Fréderic Mitterrand kulturális miniszter a koponyákat a hétfői Quay Branly múzeumban tartott ünnepségen adta át. Új-Zéland nagykövetsége szerint ez a legnagyobb tétel, amely egyszerre visszakerülhet országába.

A déli ország 2003-ban indított nagyszabású programot a bennszülöttek koponyáinak és más maradványainak visszaszerzésére a világ különféle nyugati múzeumaiból, hogy azokat a hagyományok szerint méltóképpen eltemethessék. Franciaország hosszan ellenállt a kérésnek, mivel műtárgyakként kezelte őket. Végül egy 2010-ben elfogadott törvény tette lehetővé az emberi maradványok visszaszolgáltatását.

Az óceániai kultúrákban elterjedt szokás, hogy az eltávozott ősök fejét szertartás keretében konzerválják, ám a legyőzött ellenség fejtrófeáit is gyakran kikészítették. Ezt a technikát a maorik azonban tökélyre fejlesztették. A mumifikálódott koponyát és az arcot aprólékos tetoválás ékíti, ez pedig felkeltette a felfedező nyugatiak érdeklődését. A maorik között először James Cook járt 1769-ben, már ez az expedíció is számos maori fejjel tért vissza Nagy-Britanniába.

A nyugati érdeklődést végül maguk a bennszülöttek is kihasználták: a XIX. század folyamán valóságos piaca volt az emberi relikviáknak, amelyek ellenértékéül az Óceániában oly értékes lőfegyverek szolgáltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár