A vörösterror 133 napja

Büntetik az örmény népirtás tagadását

2011. december 22. 15:21 MTI

A francia nemzetgyűlés törvényben tiltotta meg csütörtökön annak tagadását, hogy népirtásnak minősül 1,5 millió törökországi örmény lemészárlása 1915-ben.


A képviselők nagy többséggel egyszerű kézfelemeléssel szavazták meg a törvényt, amely alapján egy év börtönnel és 45 ezer euró pénzbírsággal lehet büntetni a népirtás tagadóit és azokat, akik "erőteljesen kisebbíteni próbálják" ezt a tényt. Törökország előre tiltakozott a törvény miatt, és az elfogadása után nyomban hazahívta konzultációra párizsi nagykövetét, és figyelmeztetett, hogy ennek "súlyos következményei" lesznek a gazdasági és politikai kapcsolatokban.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a hét végén kijelentette, hogy "aki népirtást akar látni, annak vissza kell fordulnia, és megnézni saját piszkos és véres történelmét". Ezzel a francia gyarmatosításra utalt. Örményország külügyminisztere háláját fejezte ki a nemzetgyűlésnek és a francia népnek.

A törvényt a szenátusnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjen. Ez nem vehető biztosra, mert egy hasonló, az alsóházban megszavazott tervezetet a felsőház öt évvel később, az idén tavasszal elutasított. Formailag a törvény az összes, Franciaországban népirtásnak minősített eset tagadását tiltja, vagyis a holokausztét is, de azt már korábban becikkelyezték.

A francia kormány már 2001-ben népirtásnak minősítette, de nem szankcionálta az 1915 és 1917 között lezajlott tömegmészárlást, amelyben az örmény fél szerint 1,5 millióan vesztették életüket. Törökország szerint mindössze 500 ezren haltak meg ebben az időszakban, és őket is az első világháború áldozataiként tartja számon.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!